Vrasësi i heshtur, ajri në kryeqytet sërish ndotet në përmasa të rrezikshme - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

06/12/2019 13:02

Vrasësi i heshtur, ajri në kryeqytet sërish ndotet në përmasa të rrezikshme

Ballina

Gazeta Express

06/12/2019 13:02

Ajri në kryeqytet është ndotur sërish në përmasa të rrezikshme. Nga matjet e fundit që janë bërë nga Ambasada Amerikane në Prishtinë, ndotja e ajrit ka arritur në shkallën 163 të ndotjes, raporton Express

Në bazë të indeksit të cilësisë së ajrit nga Ambasada Amerikane, e cila është regjistruar në orën 12:00, ajri në këtë shkallë paraqet ajër të pashëndetshëm.

Ndërkohë, qytetarët kanë publikuar fotografi në Facebook, që tregojnë se në mesnatë, ndotja e ajrit ka arritur në shkallën 412, që paraqet rrezik.

Ndryshe, ditë më parë Agjencia Evropiane e Mjedisit ka njoftuar se Kosova kishte 3,700 vdekje në vit nga ajri i ndotur, duke u renditur e para në Evropë. Me fjalë të tjera, ajri i ndotur ka shkaktuar humbjen e jetës së 0.2% të popullsisë.

Agjencia Evropiane e Mjedisit në raportin “Cilësia e ajrit në Evropë – 2018” ka publikuar të dhënat për vdekjet në vlerë absolute.

Raporti paraqet të dhënat më të fundit zyrtare të cilësisë së ajrit të raportuara nga më shumë se 2 500 stacione monitorimi dhe i referohet vitit 2015.

Në Serbi, ky tregues është 0.18% nga numri i popullsisë, rreth 13 mijë vdekje, dhe në Maqedoni 0.14% të popullsisë ose 3,000 vdekje, duke u renditur përkatësisht në vend të dytë dhe të tretë në Evropë.

Pavarësisht shifrave, sipas këtyre matjeve, Maqedonia rezulton të ketë përqendrim më të lartë të grimcave të ndotjes së ajrit sesa të gjithë vendet tjera të rajonit. /Express