Kosova në KiE pa u paragjykuar pozicioni i vendeve anëtare për shtetësinë - themelimi i Asociacionit angazhim pas anëatarësimit - Gazeta Express
string(125) "kosova-ne-kie-pa-u-paragjykuar-pozicioni-i-vendeve-anetare-per-shtetesine-themelimi-i-asociacionit-angazhim-pas-aneataresimit"

Kosova në KiE pa u paragjykuar pozicioni i vendeve anëtare për shtetësinë – themelimi i Asociacionit angazhim pas anëatarësimit

Lajme

Gazeta Express

16/04/2024 22:55

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës, me 131 vota për, 29 kundër dhe 11 abstenime ka ftuar Kosovën që të bëhet anëtare e Këshillit të Evropës. Në një njoftim më të zgjeruar pas votimit Asambleja Parlamentare rikujton vendimin e Qeverisë për Manastirin e Deçanit të cilin e cilëson si “një përparim të madh” zbatimin e vendimit të Gjykatës Kushtetese, ndërsa theksohet se themelimi i Asociacionit do të ishte “hap i rëndësishëm” për të siguruar mbrojtjen e të drejtave të serbëve në Kosovë.

Tutje Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës, thekson se anëtarësimi i Kosovës në KIE do të “adresojë sfidat e jashtëzakonshme dhe çështjet shqetësuese”.

Lexo Edhe:

Gjithashtu duke zbuluar përmbajtjen e tekstit të votuar thuhet se Asambleja e ka ftuar Komitetin e Ministrave që të sigurojë që anëtarësimi i Kosovës të jetë “pa paragjykuar qëndrimet e shteteve anëtare individuale në lidhje me shtetësinë e Kosovës”.

Komunikata e plotë:

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (PACE) ka rekomanduar që Kosova të ftohet të bëhet anëtare e Këshillit të Evropës – ndërkohë që ka vendosur të monitorojë përmbushjen e një liste të gjerë të zotimeve dhe detyrimeve që nga anëtarësimi i saj.

Sipas procedurave të Këshillit të Evropës, Asambleja duhet së pari të japë opinionin e saj për çdo kërkesë për anëtarësim përpara se të merret një vendim përfundimtar nga Komiteti i Ministrave, organi ekzekutiv i organizatës i përbërë nga Ministrat e Jashtëm.

Në Opinionin e tij statutor, bazuar në një raport të Dora Bakoyannis (Greqi) dhe miratuar me 131 vota pro dhe 29 kundër dhe 11 abstenime, Asambleja tha se anëtarësimi do të çonte në “forcimin e standardeve të të drejtave të njeriut duke siguruar akses në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut për të gjithë ata që janë nën juridiksionin e Kosovës”.

Do të ishte “kulmi i një dialogu që është zhvilluar në një hark kohor prej dy dekadash, por në asnjë mënyrë nuk duhet parë si fundi i një procesi. Përkundrazi, anëtarësimi duhet të katalizojë momentin që Kosova të vazhdojë të bëjë progres në forcimin e të drejtave të njeriut, demokracisë dhe sundimit të ligjit”.

Anëtarësimi gjithashtu do të ndihmonte Kosovën që të “adresojë sfidat e jashtëzakonshme dhe çështjet shqetësuese”, theksuan parlamentarët, duke përfshirë hendekun midis standardeve normative dhe zbatimin e tyre efektiv, nevojën për të mbrojtur më mirë të drejtat e komuniteteve joshumicë dhe nxitjen e një klime të favorshme. Për besimin, pajtimin dhe përfshirjen.

Asambleja e përshëndeti si “një përparim të madh” zbatimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese në rastin e Manastirit të Deçanit, për të cilin tha se ishte “një shenjë e prekshme e përkushtimit të qeverisë për të vepruar në përputhje të plotë me sundimin e ligjit. pavarësisht nga konsideratat politike”.

Themelimi i një Asociacioni të komunave me shumicë serbe do të ishte “një hap i rëndësishëm” për të siguruar mbrojtjen e të drejtave të serbëve të Kosovës, dhe “duhet të përfshihet në shqyrtimin e ardhshëm nga Komiteti i Ministrave të kërkesës së Kosovës për anëtarësim në Këshill të Evropës, si një angazhim pas anëtarësimit”.

Duke pranuar “rrethanat e paprecedentë” të aplikimit, duke pasur parasysh se një numër i shteteve anëtare të Këshillit të Evropës nuk e njohin Kosovën si shtet, Kuvendi bëri thirrje për “diplomaci, dialog dhe kompromis”. Asambleja ftoi Komitetin e Ministrave që të sigurojë që anëtarësimi i Kosovës të jetë “pa paragjykuar qëndrimet e shteteve anëtare individuale në lidhje me shtetësinë e Kosovës”.