Vende të ndaluara për t’u vizituar, por shumë të dëshiruara - Gazeta Express
string(57) "vende-te-ndaluara-per-tu-vizituar-por-shume-te-deshiruara"

Vende të ndaluara për t’u vizituar, por shumë të dëshiruara

Mistere

Gazeta Express

11/03/2024 21:21

Thonë se çdo gjë që është e ndaluar është më interesante dhe kështu është.

Këto janë 15 vende që janë rreptësisht të ndaluara për publikun për një sërë arsyesh, pavarësisht nëse është siguria e vizitorëve, mbrojtja e mjedisit ose ruajtja e objekteve kulturore.

Lexo Edhe:

Nga shpella Lascaux në Francën jugperëndimore, e famshme për vizatimet e saj polikrome nga epoka e Paleolitit të Vonë, në ishullin Sentinel të Veriut, shtëpia e fisit Sentinel, në Gjirin e Bengalit, bota është plot me vende që nuk lejohemi t’i vizitojmë.

Një vend i tillë është Uluru OR Ayers Rock i cili është një shkëmb ranor i vendosur pikërisht në mes të Australisë. Ky shkëmb që ngrihet ndjeshëm në rrafshinën e shkretëtirës u formua si rezultat i rrjedhjeve të rërës që bartë era për shekuj me radhë. Uluru është një vend i shenjtë për aborigjenët, vendasit australianë.

Ngjyra e kuqe e saj ndryshon nën ndikimin e diellit gjatë gjithë ditës. Sot, Uluru është një nga shumë simbolet kombëtare të Australisë. Pavarësisht se është një destinacion popullor turistik, vendi konsiderohet i shenjtë nga aborigjenët vendas dhe vizitorëve u ndalohet të ngjiten në të.

Ndër destinacionet e tjera që janë të ndaluara të vizitohen nga masat e njerëzve, njëri ndodhet në Japoni. Ka më shumë se 100,000 faltore Shinto në Japoni, të cilat janë në qendër të jetës shpirtërore të vendit. Historikisht, Jingu, Faltorja e Madhe e Ise, mban vendin më të nderuar midis të gjitha faltoreve Shinto.

Të konsideruar si shtëpia shpirtërore e popullit japonez, shumica e tyre duan të bëjnë një pelegrinazh në Jingu të paktën një herë në jetën e tyre. Në fakt, më shumë se gjashtë milionë pelegrinë dhe besimtarë vijnë në Jingu çdo vit, por fatkeqësisht vendi është i paarritshëm për turistët “të zakonshëm”.