Ulja e frikshme e Preserverance në Mars - Gazeta Express

Mistere

Gazeta Express

22/02/2021 22:09

Ulja e frikshme e Preserverance në Mars

Mistere

Gazeta Express

22/02/2021 22:09

Ishte hera e parë që njerëzimi ka qenë ndonjëherë në gjendje të shohë mbërritjen në Mars në një mënyrë të tillë, falë një mori kamerave që ishin vendosur në bordin e automjetit.

E së fundmi, është publikuar një video ku tregon roverin që bie drejt planetit, duke përdorur parashutat dhe motorët e tij për të ngadalësuar vetveten, dhe më pas duke prekur dyshemenë.

Si i tillë, ai ofroi “një vështrim të shkurtër se si do të ishte të zbarkohesh në Kraterin Jezer”, tha Matt Wallace, zëvendës menaxher i projektit për misionin.

Wallce tregon gjithçka, nga parashutat që vendosen, derisa rover është rreth shtatë milje mbi sipërfaqe, deri te procesi i rënies në të vërtetë në sipërfaqe.

Në mes, mburoja e nxehtësisë dhe mbrapa mbrojtëse bien, para se roveri të ulet nga faza e tij e zbritjes si ‘jetpack’, e cila përdor motorë raketë për ta ulur në mënyrë të sigurt.

Videot janë marrë duke përdorur pesë kamera tregtare që ishin bashkangjitur në tre pjesë të ndryshme të anijes.

Dy prej tyre ishin në pjesën e pasme që mbronte roverin gjatë udhëtimit të tij dhe ishin në gjendje të kapnin fotografi të parashutave ndërsa ato fryheshin; një tjetër në skenën e zbritjes ishte drejtuar poshtë dhe i dha një vështrim majës së roverit; dy të tjerë ishin në rover, duke parë lart e poshtë.

“Për ata që pyesin se si uleni në Mars – ose pse është kaq e vështirë – ose sa e ftohtë do të ishte ta bënit një gjë të tillë – ju nuk duhet të shikoni më tej”, tha administratori i Nasa i Steve Jurczyk.