Taksim individual, propozimi i politikanëve zviceranë për ta hequr 'dënimin e martesës' - Gazeta Express
string(84) "taksim-individual-propozimi-i-politikaneve-zvicerane-per-ta-hequr-denimin-e-marteses"

Lajme

Gazeta Express

22/02/2024 9:43

Taksim individual, propozimi i politikanëve zviceranë për ta hequr ‘dënimin e martesës’

Lajme

Gazeta Express

22/02/2024 9:43

Në të ardhmen, çiftet e martuara do të duhet të plotësojnë dy deklarata të veçanta tatimore. Por ka sugjerime të tjera nga Berna Federale.

Këshilli Federal ka paraqitur një propozim për vendosjen e taksimit individual. Ai kërkon të heqë të ashtuquajturin dënim për martesë.

Lexo Edhe:

Çiftet e martuara dhe të të njëjtit seks që jetojnë në një partneritet të regjistruar dhe plotësojnë një deklaratë të përbashkët tatimore ndonjëherë duhet të paguajnë taksa më të larta për të njëjtat të ardhura vjetore sesa çiftet e pamartuara me dy vlerësime të veçanta tatimore. Këshilli Federal dëshiron të zbusë “dënimet e martesës” me ligjin federal.

Taksimi individual

Këshilli Federal dëshiron të zbusë “dënimet e martesës” me ligjin federal? Kush preket nga ky “dënim”? Prek kryesisht personat me të ardhura të larta, pra martesat në të cilat secili bashkëshort fiton nga 75.000 deri në 125.000 franga në vit. Sipas shifrave të qeverisë federale nga viti 2019, këto janë rreth 454,000 çifte me dy fitime dhe 250,000 çifte pensionistësh që paguajnë deri në 1.5 miliardë franga taksa të drejtpërdrejta federale.

A ka qasje të tjera për eliminimin e dënimit të martesës?

Po, disa. Propozimi i Këshillit Federal është gjithashtu një kundërpropozim indirekt ndaj një nisme popullore të grave të FDP-së, e paraqitur një vit e gjysmë më parë. E ashtuquajtura “Nisma e Drejtësisë Tatimore” në thelb kërkon të njëjtën gjë që ka paraqitur vetë Këshilli Federal, me ndryshimin se një nismë ndryshon kushtetutën, ndërsa Këshilli Federal vepron në nivel legjislativ. Për shkak se puna për këtë tashmë është avancuar dhe Këshilli Federal preferon procesin legjislativ, ai po e refuzon nismën, thuhet në mesazh. Përveç kësaj, Partia e Qendrës ka nisur dy nisma popullore për diskriminimin e martesës në taksa dhe pensione, por ende nuk i ka dorëzuar ato. Afati skadon më 27 mars.

Çfarë kërkojnë dy nismat popullore të qendrës?

“Taksa dhe pensione të drejta më në fund edhe për çiftet e martuara”: Me këtë slogan, Partia e Qendrës, me mbështetjen e PPE-së, po mbledh nënshkrime për dy referendume. Nismat e titulluara “Po për taksat e drejta” dhe “Po për pensionet e drejta AHV” synojnë të sigurojnë që të gjithë çiftet – qofshin të martuar apo jo – duhet të paguajnë të njëjtën shumë taksash dhe të marrin të njëjtën shumë pensionesh në të ardhmen. Për sa i përket taksave, qendra kërkon të prezantojë një metodë alternative të llogaritjes që korrespondon me taksimin e çifteve të pamartuara. Çifti i martuar atëherë do të duhej të paguante vetëm shumën më të ulët të taksës. Sa të ardhura nga taksat i mungon qeveria federale si rezultat dhe kush do të paguajë për to mbetet e paqartë.

Ç’pritet më tej?

Pasi Këshilli Federal të ketë paraqitur mesazhin e tij për kundërpropozimin indirekt dhe iniciativën e grave të FDP-së, biznesi do t’i kalojë komisioneve përgjegjëse të Këshillit Kombëtar dhe Këshillit të Shteteve përpara se të trajtohet më pas në këshillat – ndoshta jo deri vitin e ardhshëm.

Për më tepër: Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter tha në konferencën për media se kantonet, të cilat gjithashtu do të duhej të mbështesnin futjen e taksimit individual, po bënin thirrje për një fazë tranzicioni dhjetëvjeçar. Megjithatë, kjo mund të negociohet më vonë me kantonet. Por vetëm kjo tregon se ndoshta do të kalojë pak kohë që çiftet e martuara të mos diskriminohen më përsa i përket taksave./Albinfo.ch