Shkencëtarët konfirmojnë ekzistencën e jashtëzakonshme të ‘tingullit të dytë’ - Gazeta Express
string(75) "shkencetaret-konfirmojne-ekzistencen-e-jashtezakonshme-te-tingullit-te-dyte"

Shkencëtarët konfirmojnë ekzistencën e jashtëzakonshme të ‘tingullit të dytë’

Mistere

Gazeta Express

21/02/2024 21:45

Konfirmimi i fundit i ekzistencës së “tingullit të dytë” në gazet kuantike superfluide përfaqëson një moment historik të rëndësishëm në kuptimin tonë të materialeve ekzotike dhe vetive të tyre termike.

Ndryshe nga materialet konvencionale, ku nxehtësia tenton të përhapet nga një burim i lokalizuar, gazet kuantike superfluide shfaqin sjellje unike, me nxehtësinë që përhapet si një valë e njohur si “tingulli i dytë”.

Lexo Edhe:

Megjithëse shkencëtarët kanë teorizuar prej kohësh ekzistencën e tingullit të dytë në këto materiale, në fakt imazhi i këtij fenomeni ka rezultuar sfidues deri më tani. Studiuesit në MIT kanë kapur me sukses lëvizjen e nxehtësisë në një gaz kuantik superfluid për herë të parë, duke hedhur dritë mbi këtë sjellje intriguese.

Duke vënë një re atomesh në temperatura ultra të ftohta që i afrohen zeros absolute, studiuesit krijuan një gjendje të lëngshme pa fërkim të njohur si superfluid. Në këtë gjendje, atomet sillen ndryshe, duke lejuar që nxehtësia të përhapet si valë pa përhapjen tipike të jashtme të vërejtur në materialet e zakonshme.

Teknika novatore e zhvilluar nga ekipi i MIT përfshin përdorimin e frekuencave radio për të gjurmuar grimcat nënatomike të quajtura “fermione litium-6”, të cilat lëshojnë frekuenca të ndryshme bazuar në temperaturën e tyre. Kjo qasje u mundësoi studiuesve të monitoronin lëvizjen e valëve të nxehtësisë në gazin kuantik superfluid me kalimin e kohës.

Kuptimi i dinamikës së tingullit të dytë në gazet kuantike superfluide mund të ketë implikime të gjera në fusha të tilla si shkenca e materialeve dhe astronomia. Për shembull, njohuritë e marra nga studimi i këtyre materialeve ekzotike mund të ndihmojnë në avancimin e të kuptuarit tonë të superpërçuesve me temperaturë të lartë dhe të ofrojnë njohuri të vlefshme në fizikën komplekse të fenomeneve si yjet neutron.

Në përgjithësi, konfirmimi i zërit të dytë në gazrat kuantikë superfluid përfaqëson një hap të rëndësishëm përpara në eksplorimin tonë të materialeve ekzotike dhe vetive të tyre unike termike.