Pse sytë e maceve shkëlqejnë në errësirë? - Gazeta Express
string(40) "pse-syte-e-maceve-shkelqejne-ne-erresire"

Pse sytë e maceve shkëlqejnë në errësirë?

Mistere

Gazeta Express

16/03/2023 22:07

A e keni pyetur ndonjëherë veten se si macet shohin në errësirë ​​dhe çfarë është arsyeja për shqisën e tyre të jashtëzakonshme të të parit?

Përgjigja është se ata nuk mund të shohin në errësirë ​​totale, por në gjysmëerrësirë ​​ata shohin 50% më mirë se ne falë strukturës specifike të syrit.

Në lidhje me madhësinë e kokës së tyre, macet kanë sy jashtëzakonisht të mëdhenj që përbëhen nga disa shtresa indesh. Proteina e tyre përbëhet nga inde të dendura fibroze që kanë një shtresë të mirë mbrojtëse. Kornea përbëhet nga shtresa të holla qelizash të rregulluara në një mënyrë të veçantë që lejon që drita të hyjë në sy.

Macet kanë një shtresë indi që reflekton dritën e quajtur Tapetum Lucidum. E thënë thjesht, ajo shtresë prapa retinës është arsyeja pse sytë e maceve shkëlqejnë në errësirë. Kjo shtresë rrit aftësinë për të parë në dritë të ulët, ndërsa zvogëlon mprehtësinë vizuale në dritë të ndritshme. Macet mund të dallojnë ngjyrën, por jo nuancat e ngjashme të së njëjtës ngjyrë.