Pse shkencëtarët kanë filluar të shqetësohen për tkurrjen e Hënës? - Gazeta Express
string(65) "pse-shkencetaret-kane-filluar-te-shqetesohen-per-tkurrjen-e-henes"

Mistere

Gazeta Express

06/02/2024 22:50

Pse shkencëtarët kanë filluar të shqetësohen për tkurrjen e Hënës?

Mistere

Gazeta Express

06/02/2024 22:50

Për qindra miliona vjet, hëna jonë është dridhur si rrush i thatë. Tani, shkencëtarët thonë se zvogëlimi i perimetrit po çon në tërmete të cekëta të hënës – duke përfshirë pranë vendeve të mundshme të NASA-s për vizita njerëzore, shkruan Washington Post.

“Një koncept që unë mendoj se shumë njerëz kanë është se hëna është ky trup gjeologjikisht i vdekur, se diçka në hënë nuk ndryshon kurrë”, tha gjeologu hënor Tom Watters.

Lexo Edhe:

Por “hëna është një trup sizmikisht aktiv”. Studimet e tërmeteve të hënës datojnë që nga epoka e Apollonit. Më shumë se 50 vjet më parë, astronautët vendosën sizmometra rreth anës së afërt të sipërfaqes së Hënës për të regjistruar dridhjet.

Tërmeti më i fuqishëm i cekët u vendos pranë polit jugor, i cili është afër pikave të uljes për misionin Artemis III të NASA-s, për të dërguar njerëzit përsëri në Hënë, potencialisht në vitin 2027.

Rajoni i polit jugor hënor është joshës sepse përmban rajone me hije të përhershme që disa spekulojnë mund të ketë akull me bazë uji.

Në një studim të ri, Watters dhe kolegët e tij deklarojnë se ky tërmet i fuqishëm është i lidhur me një grup thyerjesh aktualisht aktive sizmike, të cilat u krijuan pasi hëna është tkurrur.

Sipas modeleve, tërmetet në zonë mund të shkaktojnë rrëshqitje të dheut nga shkëmbinjtë e lirshëm dhe pluhurin nga krateret përreth.

Studiues të tjerë thonë se ne ende nuk kemi informacion të mjaftueshëm për të përcaktuar vendet e rrezikshme për të zbritur në Hënë.

Si një hënë në tkurrje mund të çojë në tërmete

Tkurrja e hënës ka qenë e matshme, por e vogël. Ajo është tkurrur rreth 45 metra në diametër gjatë disa qindra milionë viteve të fundit.

Pjesa më e madhe e tkurrjes është shkaktuar nga ftohja natyrale e bërthamës së shkrirë të hënës sonë. Ndërsa bërthama ftohet, sipërfaqja e hënës tkurret dhe përshtatet me ndryshimin e vëllimit.

Ndërsa u tkurr, pjesë të kores u shtynë së bashku për të formuar kreshta të njohura si gabime të shtytjes. Tërheqja gravitacionale e Tokës në Hënë gjithashtu zbaton forcë në sipërfaqen hënore dhe shton stresin, duke ndihmuar në formimin e këtyre gabimeve të shtytjes në hënë.

“Toka nuk e përjeton të njëjtin lloj tkurrjeje. Bërthama jonë e shkrirë po ftohet gjithashtu, por korja e Tokës është bërë nga një bashkim pjesësh figure pllakash tektonike, ndryshe nga hëna që ka një pllakë të vetme. Energjia nga bërthama e Tokës i lëviz ato pllaka ose lëshohet përmes shpërthimeve vullkanike”, tha Watters.

Tkurrja e hënës sonë ka efekte të papërfillshme për Tokën. Ndryshimi në madhësi nuk do të ndryshojë shfaqjen e eklipseve, për shembull. Masa e saj gjithashtu nuk ndryshon, kështu që baticat e Tokës nuk ndikohen ndryshe.

Nuk ka asnjë arsye pse njerëzit do të duhet të shqetësohen për një hënë në tkurrje – nëse nuk lëvizim atje.

“Ideja është të mos dekurajojmë askënd nga eksplorimi i polit jugor të hënës. Por vetëm për t’u siguruar që të kuptohet se nuk është një mjedis i mirë”, tha Watters, një shkencëtar i lartë në Qendrën për Studimet e Tokës dhe Planetare të Muzeut Kombëtar të Ajrit dhe Hapësirës.

“Ashtu si në Tokë, këto gabime shpesh shoqërohen me aktivitet sizmik. Gabimet e shtytjes mund të duken si një mur dhjetëra metra i lartë – i dallueshëm, por sigurisht jo mal. Mijëra gabime të vogla të shtytjes janë zbuluar tani në të gjithë Hënën, falë imazheve me rezolucion të lartë nga Orbiteri i Zbulimit Hënor të NASA-s. Fakti që ata mbeten në sipërfaqe, në vend që të gërryhen deri në mosekzistencë, do të thotë se ata duhet të jenë të rinj dhe ndoshta aktivë”, tha Watters.