Personat e zgjuar mund ta ëndërrojnë shpesh këtë situatë - Gazeta Express
string(56) "personat-e-zgjuar-mund-ta-enderrojne-shpesh-kete-situate"

Mistere

Gazeta Express

21/07/2022 23:44

Personat e zgjuar mund ta ëndërrojnë shpesh këtë situatë

Mistere

Gazeta Express

21/07/2022 23:44

Shkenca ka bërë një rrugë të gjatë në përdorimin e teknologjisë për të gjurmuar njerëzit në gjumë REM për të gjurmuar procesin e ëndërrimit, por ne ende kemi dy pyetje kryesore në lidhje me ëndërrimin – pse ëndërrojmë dhe çfarë po përpiqen të na tregojnë ëndrrat tona?

“Ne ëndërrojmë për atë që na shqetëson më shumë”, shpjegoi mjeku Angel Morgan, i cili drejtoi studimin.

Lexo Edhe:

Sa më shumë detaje që mund të kujtoni, aq më mirë do të jeni në gjendje të zgjidhni ose të pranoni problemet në gjendjen tuaj të zgjuar. Imazhet e gjalla që kujtojmë në ëndrrat tona mund të përfaqësojnë gjithashtu tiparet tona të personalitetit.

Sipas LiveScience, studiuesit nga Instituti Qendror Gjerman për Shëndetin Mendor zbuluan se individët që raportojnë ëndrrat në të cilat kryejnë vrasje priren të jenë më introvertë, por edhe më agresivë në jetën reale.

Edhe pse ka disa kundërshtues, lidhja me ndërgjegjen njerëzore dhe ëndrrat është një gjë e mirë që ia vlen të eksplorohet, veçanërisht për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjeve mendore. Siç shkroi mjeku Sander van der Linden, një studiues në psikologjinë eksperimentale sociale, “Ëndrrat duket se na ndihmojnë të përpunojmë emocionet duke i koduar dhe ndërtuar kujtimet e tyre. Ajo që ne shohim dhe përjetojmë në ëndrrat tona mund të mos jetë domosdoshmërisht reale, por emocionet që lidhen me këto përvoja sigurisht që janë”.

Për shkak të ëndrrave, ne jemi në gjendje të kujtojmë kujtimet e emocioneve pa kujtuar situatën aktuale që i ka prodhuar ato në radhë të parë. Prandaj, ne mund të kujtojmë ndjenjat e dashurisë dhe dhimbjes pa pasur nevojë të kujtojmë hovin tonë të parë të dashurisë, i cili më vonë na dha përvojën e thyerjes së zemrës.