Pas 30 vitesh “ekspeditë” një satelit kthehet në Tokë - Gazeta Express
string(51) "pas-30-vitesh-ekspedite-nje-satelit-kthehet-ne-toke"

Mistere

Gazeta Express

22/02/2024 21:22

Pas 30 vitesh “ekspeditë” një satelit kthehet në Tokë

Mistere

Gazeta Express

22/02/2024 21:22

Një satelit që ka qenë në orbitë për gati 30 vjet ka rënë përsëri në atmosferën e Tokës, deklaroi Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA).

Sateliti ”ERS-2” ra në Oqeanin Paqësor të Veriut, diku midis Alaskës dhe Havait duke i dhënë fund një orbite gati tre dekadash.

Lexo Edhe:

Sateliti u lëshua në 1995 pas satelitit ”ERS-1”, i lëshuar katër vjet më parë. Në atë kohë, të dy ishin satelitët më të sofistikuar të vëzhgimit të Tokës të zhvilluar ndonjëherë. Në vitin 2011, ESA ”nxori në pension” ERS-2, i cili ishte ende duke funksionuar, dhe filloi procesin e deorbitimit.

Gjatë jetës së tij operative, ”ERS-2” ka mbledhur të dhëna për pakësimin e akullit polar të Tokës, ndryshimet në sipërfaqet e tokës, rritjen e nivelit të deteve, ngrohjen e oqeaneve dhe kiminë atmosferike.

”ERS-2” është thirrur gjithashtu për të monitoruar fatkeqësitë natyrore, të tilla si përmbytjet e rënda dhe tërmetet, në pjesë të largëta të botës.