Pamjet nga krateri thellojnë misterin e raketës që goditi Hënën - Gazeta Express
string(63) "pamjet-nga-krateri-thellojne-misterin-e-raketes-qe-goditi-henen"

Mistere

Gazeta Express

27/06/2022 21:51

Pamjet nga krateri thellojnë misterin e raketës që goditi Hënën

Mistere

Gazeta Express

27/06/2022 21:51

Mbetja e një rakete të vjetër u identifikua fillimisht si Falcon 9, më pas si pjesë e një rakete kineze, dhe krateri i saj i çuditshëm i dyfishtë tani sugjeron se mund të ketë qenë një objekt i tretë.

Në mes të shkurtit, astronomët u argëtuan me historinë e një rakete të hedhur, e cila u gjend në përqafimin e gravitetit të Hënës dhe, sipas llogaritjeve të orbitës, në mënyrë të pashmangshme duhej të përfundonte duke rënë në sipërfaqen e saj.

Dhe kështu ndodhi, pikërisht sipas llogaritjeve, më 4 mars një pjesë e madhe e mbeturinave hapësinore njerëzore ra në Hënë. Ajo që nuk ishte plotësisht e sigurt përpara goditjes ishte origjina e saktë e tij.

Në fillim u mendua se ishte një raketë 7-vjeçare SpaceX Falcon 9, dhe më pas ishte në fakt një mbetje e raketës kineze Long March 3C, rreth tetë vjeç.

Lajmi për rrëzimin e raketës më pas përfundoi me informacionin se ekzistonte një shans që disa orbita ekzistuese të Hënës të mund të regjistronin më pas vendin e përplasjes – dhe tani kjo është pikërisht ajo që ndodhi. Por fotot e para të vendit të rrëzimit nuk ndihmuan në identifikimin e raketës, por e shtuan dilemën.

NASA ka njoftuar se orbiteri i saj i zbulimit hënor me të vërtetë ka kapur vendndodhjen e goditjes së raketës dhe ka thelluar më tej misterin e kësaj ngjarjeje.

Një imazh i ri i sipërfaqes së Hënës tregon se mbi të është formuar një krater i dyfishtë, jo një i zakonshëm. Ai përbëhet nga dy “vrima” në formën e numrit tetë, më e madhja prej të cilave është 18 metra në diametër dhe më e vogla 16 metra. Meqenëse dy krateret e rrumbullakëta mbivendosen pjesërisht, gjatësia e tyre totale, në dimensionin e saj më të madh, është rreth 28 metra.

Krateri i dyfishtë, thotë NASA, është i papritur dhe sugjeron se trupi i raketës kishte dy skaje masive.

Një mbetje tipike e një rakete me një fazë ka masë të përqendruar në njërin skaj, atë ku janë vendosur motorët e raketave, ndërsa pjesa tjetër është vetëm një rezervuar bosh karburanti. Në këtë rast, nuk është plotësisht e qartë se çfarë ishte në skajin tjetër të objektit dhe se ai kishte pothuajse të njëjtën masë si motori i raketës.

NASA thotë se origjina e këtij objekti është ende e panjohur, kështu që vetëm një krater i dyfishtë mund të ndihmojë në identifikimin.

Asnjë krater i njohur i shkallëve të raketave në Hënë nuk është i kësaj forme. Për shembull, ata vunë në dukje katër kratere të formuara gjatë goditjes së raketave Saturn V S-IVB, gjegjësisht fazën e tretë të tyre nga misionet Apollo 13, 14, 15 dhe 17.

Në të gjitha këto raste, krateret ishin të ngjashëm – të parregullt, por kryesisht. rrethorë, me diametër nga 35 deri në 40 metra. Duke qenë se krateri i ri i dyfishtë është gjithashtu në afërsinë e tyre relative, krahasimi dhe analiza e tyre mund të ofrojnë disa përgjigje.