Një skelet 3000-vjeçar i zbuluar në Siberi - Gazeta Express
string(42) "nje-skelet-3000-vjecar-i-zbuluar-ne-siberi"

Një skelet 3000-vjeçar i zbuluar në Siberi

Mistere

Gazeta Express

21/07/2023 22:48

Arkeologët kanë bërë një zbulim të madh në Siberi, i cili është një varr i paprekur 3000-vjeçar i karrocierëve, tha në një deklaratë Instituti i Arkeologjisë dhe Etnografisë.

Ky zbulim është veçanërisht i rëndësishëm sepse së bashku me skeletin u gjet një parzmore dhe deri më tani besohej se në këtë rajon nuk kishte karroca me kuaj. Mbetjet e skeletit u varrosën me një shtojcë unike të rripit metalik, i cili ishte projektuar për të lejuar karrocierët të lidhnin frenat rreth belit, duke liruar duart e tyre. Interesante, zgjatja ishte vendosur rreth belit të karrocierit të ndjerë.

Lexo Edhe:

Në arkeologjinë ruse, objekte të tilla quheshin “objekte me qëllim të panjohur”, thotë Oleg Mitko, një arkeolog në Universitetin e Novosibirskut, i cili veproi si konsulent i ekipit të ekspeditës. Megjithatë, zbulimet e fundit të varreve të karrocave të epokës së bronzit në Kinë dhe Mongoli, si dhe gjetjet e karrocave dhe mbetjeve të kuajve, tregojnë se objekti i gjetur në Siberi është padyshim një aksesor i karrocave, pra një rrip qerre.

“Ky fakt, së bashku me analogjitë e drejtpërdrejta në tumat e varrimit në Kinë, na lejon të përcaktojmë qëllimin e objektit me pak më shumë besim,” tha Alexei Timoshchenko, një arkeolog në Institutin e Arkeologjisë dhe Etnografisë të Akademisë Ruse të Shkencave.

Timoshenko drejtoi ekspeditën më të fundit në rajonin Asksky të Khakassia të Siberisë, ku arkeologët rusë kaluan vite duke gërmuar përpara zgjerimit të hekurudhës.

Arkeologët vetëm pak kohë më parë e zbuluan varrin e karrocierit në afërsi të fshatit Kamishtë dhe besojnë se ka lidhje me kohën e kulturës Lugaviane dhe se është afërsisht 3000 vjeçar. Njerëzit e kulturës Lugava të epokës së bronzit ishin kryesisht baritorë, dhe më vonë u zëvendësuan nga Skithët e kulturës Tagar në epokën e hershme të hekurit.

Mbi një varr guri katror ngrihet një tumë prej dheu dhe në të, ndër të tjera, u gjet një thikë bronzi dhe bizhuteri prej bronzi.

Gërmimet në rajon kanë zbuluar varre nga tre faza të ndryshme të epokës së bronzit, duke ofruar një pasqyrë të evolucionit kulturor dhe historik të zonës. Zbulimi ofron mundësi të reja për të kuptuar qytetërimet e lashta, lëvizjet e tyre dhe rrjetet tregtare.

Arkeologët vazhdojnë të eksplorojnë rajonin, kështu që mund të ketë më shumë zbulime që do të zbulojnë historitë e patreguara të njerëzve dhe mënyrat e tyre unike të jetesës.