NASA zbulon planet për të ndërtuar një raketë bërthamore që dërgon njerëzit në Mars në vetëm 45 ditë - Gazeta Express
string(100) "nasa-zbulon-planet-per-te-ndertuar-nje-rakete-berthamore-qe-dergon-njerezit-ne-mars-ne-vetem-45-dite"

Mistere

Gazeta Express

24/01/2023 22:01

NASA zbulon planet për të ndërtuar një raketë bërthamore që dërgon njerëzit në Mars në vetëm 45 ditë

Mistere

Gazeta Express

24/01/2023 22:01

NASA ka zbuluar planet për të ndërtuar një raketë me energji bërthamore që mund të shkurtojë kohën e udhëtimit në Mars nga shtatë muaj në vetëm 45 ditë.

Raketa mund të përdoret për të transportuar si njerëz ashtu edhe mallra nëpër Sistemin Diellor, duke reduktuar ndjeshëm rreziqet kryesore që lidhen me udhëtimin ndërplanetar, siç është ekspozimi ndaj rrezatimit.

Koncepti u parashtrua nga profesori Ryan Gosse nga Universiteti i Floridës, i cili pretendoi se dizajni bimodal do të “revolucionarizonte eksplorimin e thellë të hapësirës”.

“Këto kontrata projektimi janë një hap i rëndësishëm drejt pajisjeve të prekshme të reaktorit që një ditë mund të nxisë misione të reja dhe zbulime emocionuese.”, tha Jim Reuter, administrator i asociuar për Drejtorinë e Misionit të Teknologjisë Hapësinore të NASA-s.

Në vitet 2000, NASA u përpoq të zhvillonte një lloj të ri rakete duke përdorur shtytje bërthamore-elektrike (NEP), e cila përdor një reaktor bërthamor për të gjeneruar energji elektrike dhe për të prodhuar një fushë elektromagnetike që jonizon gazin, duke e përdorur më pas si shtytje.

Duke kombinuar të dyja teknologjitë NTP dhe NEP përmes një metode shtytjeje bimodale, dizajni i profesor Gosse teorikisht do të dyfishonte shpejtësinë që secila teknologji do të ishte në gjendje të prodhonte vetë. /abcnews..al