Ministri i Mbrojtjes së BeH-së: Lëvizjet e Dodik me mbështetjen e Vuçiqit, nuk mbajnë erë të mirë - Gazeta Express
string(95) "ministri-i-mbrojtjes-se-beh-se-levizjet-e-dodik-me-mbeshtetjen-e-vuciqit-nuk-mbajne-ere-te-mire"

Ministri i Mbrojtjes së BeH-së: Lëvizjet e Dodik me mbështetjen e Vuçiqit, nuk mbajnë erë të mirë

Lajme

Gazeta Express

16/04/2024 12:31

Zukan Helez, Ministri i Mbrojtjes i Bosnjës dhe Hercegovinës, sot po merr pjesë në përkujtimin e 31-vjetorit të masakrës në Ahmiq, kur njësitë e HVO vranë 116 civilë boshnjakë brenda një dite dhe dogjën të gjithë fshatin.

“Kur bëhet fjalë për kujtesën, ky krim më kapi në linjë dhe nuk është vetëm ky, ka pasur krime në shumë vende në Bosnje dhe Hercegovinë – krime të ngjashme kanë ndodhur. Ajo që më dhemb mua si njeri është se vetëdija e atyre njerëzve që duhet të kuptojnë se krimi më i tmerrshëm është kryer nga njerëzit e tyre, më duket se ende nuk e kam kuptuar. Pritja e kriminelëve dhe kriminelëve të dënuar lufte si Dario Kordiq nga disa politikanë në Bosnje-Hercegovinë dhe duke u dhënë rëndësi atyre politikanëve, më duket se populli apo përfaqësuesit e atij populli ende nuk janë pajtuar me ato krime dhe kanë nuk e kuptova se çfarë ndodhi në ’93 në Ahmiqi dhe në disa pjesë të tjera të Bosnjë-Hercegovinës”, tha Helez.

Lexo Edhe:

Duke folur për lëvizjet e presidentit të RS Milorad Dodik, të gjitha me mbështetjen e Vuçiqit, Helez thotë se e gjithë kjo “nuk mban erë të mirë”.

“Mohimi i gjenocidit dhe tërheqja zvarrë e një kombi të tërë duke thirrur një mbledhje për t’u mbrojtur kundër atij gjenocidi në një farë mënyre më duket se po e tërheq zvarrë të gjithë kombin, gjë që nuk është mirë. Asnjë komb nuk mund të jetë gjenocidal. Prandaj duhet të jemi të kujdesshëm”, tha ai.

Më pas ai tha se është e nevojshme të futet trajnimi ushtarak në shkollat ​​e mesme sepse fëmijët nuk dinë të mbajnë armë.

“Nëse do të kishte një njësi të gatshme për të mbrojtur këtë zonë, kjo nuk do të kishte ndodhur. Njerëzit u besuan fqinjëve të tyre. Këtu u vranë civilë. Dhe thotë njësia për qëllime speciale… Çfarë njësie është ajo dhe ajo njësi speciale që vret një fëmijë tre muajsh? Epo, unë do të doja shumë ta shihja atë ballë për ballë. Prandaj duhet ta bëjmë dhe duhet ta rikthejmë në histori atë që ka ndodhur. Fëmijët tanë nuk e dinë. Ne duhet t’u shpjegojmë fëmijëve përmes teksteve, nëpër klasa. Nuk ka asgjë për t’u turpëruar. Ne duhet t’u shpjegojmë atyre se çfarë ndodhi, kush e bëri atë dhe për çfarë arsye. Dhe ajo që është shumë simptomatike, tashmë kam disa vite. Në dy luftërat e fundit, Lufta e Dytë Botërore dhe kjo, në vende të caktuara, dhe kjo është njëra prej tyre këtu, krime bëhen nga anëtarë të të njëjtave familje. Dhe kjo po kthehet dalëngadalë në traditë, kam frikë në gjenetikë, sepse ai fashizmi që bartet nga shtëpia po ndodh tashmë për herë të dytë në 50 vjet në të njëjtat zona nga të njëjtët mbiemra, nga të njëjtët jo-njerëz”, tha Helez.