Keni frikë të jetoni? - Gazeta Express
string(20) "keni-frike-te-jetoni"

Mistere

Gazeta Express

16/11/2023 22:03

Keni frikë të jetoni?

Mistere

Gazeta Express

16/11/2023 22:03

Të kesh frikë nga jeta është diçka mjaft e shpeshtë, por në të njëjtën kohë, shpesh e fshehur. Nëse vuani prej tij, do të përjetoni ndjenja vërtet të thella që janë të vështira për t’u zhdukur. Në fakt, frika do të luajë një rol udhëheqës në jetën tuaj.

Nuk do të keni më shpresa dhe ëndrra. Në realitet, kjo do të thotë që ju do të ndaloni në mënyrë efektive jetën tuaj. Nuk do të përpiqeni të arrini më shumë qëllime dhe nuk do të ndiqni ëndrrat tuaja. Në të vërtetë, vështirë se do të bëni ndonjë gjë të pazakontë.

Frika për të ecur përpara

Të kesh frikë nga jeta do të thotë që je ngecur në një vend. Ju nuk bëni asnjë hap përpara dhe nuk rrezikoni për asgjë dhe askënd. Kjo për shkak të frikës që krijon tek ju marrja e vendimeve. Të kesh frikë nga të jetuarit është gjithashtu sinonim i lejimit të vetes të tërhiqet kolektivisht nga turma. Ju shmangni mendimet e ndryshme për të shmangur ‘mospërshtatjen’.

Të kesh frikë nga jeta të kufizon plotësisht. Është si të shikoni botën e jashtme nga një dritare në shtëpinë tuaj. Megjithatë, ju kurrë nuk largoheni nga ajo shtëpi. Ju kurrë nuk luani, ecni, dashuroni, flisni, buzëqeshni, etj. Thjesht qëndroni në atë plan pasiv ku nuk ka vend për veprim, të qeshura, lëvizje ose marrjen e vendimeve.

Dëshira për të ecur përpara

Dëshira ju lejon të vazhdoni. Është motori që ju drejton. Të dëshirosh është njësoj si të kesh shpresë, objektiva, qëllime dhe ëndrra. Kur luftoni për atë që dëshironi, nuk jeni të kufizuar nga frika. Asnjë pengesë nuk mund t’ju mposht. Ju përdorni frikën tuaj si një impuls për të ecur përpara dhe për të kapërcyer edhe të pamundurën.

Kur qëndroni të palëvizshëm, duke qëndruar në vend, pa bërë një hap të ri përpara sepse keni frikë nga pasojat ose të gaboni, ngecni. Jo vetëm që nuk avanconi, por edhe i ndaloni të tjerët ta bëjnë këtë.

Nuk ka emocion më intensiv se ai që ndjen kur ke arritur diçka pas një përpjekjeje të madhe. Nuk ka lehtësim më të madh në kohën e gjumit sesa të dini se keni punuar mjaftueshëm gjatë ditës për të arritur qëllimin tuaj.

Nuk do të gjeni kurrë një kënaqësi më të madhe sesa të jeni në gjendje të thoni se i keni realizuar ëndrrat tuaja. Ose që e bëtë këtë përmes sakrificës, guximit dhe vendosmërisë suaj. Sepse askush nuk ju jep asgjë falas. Për më tepër, nëse do të ishte kështu, nuk do të ndihej njësoj.

Të jetosh pa frikë

Të jetosh pa frikë do të thotë të jetosh vërtet. Për ta arritur këtë, ju duhet të ndryshoni qëndrimin tuaj ndaj jetës tuaj. Pyesni veten se ku filluan ndjenjat tuaja të frikës, nga e kanë origjinën. Kuptoni se çfarë është ajo që ju ka çuar atje ku jeni sot. Me fjalë të tjera, nuk jeton vërtet.

Ndoshta ju jeni rritur në një familje jashtëzakonisht të rreptë. Ose, ndoshta keni përjetuar një zhgënjim të madh në jetën tuaj dashurie ose profesionale. Një tradhti, një vdekje, një traumë, një gabim i rëndë, të gjitha këto përvoja mund t’ju paralizojnë.

Zhytuni në kujtimet tuaja dhe atë që po ndodh në zemrën tuaj. Eksternalizoni atë që po ndodh me ju. Nëse nuk ndiheni më mirë duke folur me dikë tjetër, qëndroni para një pasqyre dhe flisni me veten.