Hess, austro-amerikani i rrezeve kozmike - Gazeta Express
string(39) "hess-austro-amerikani-i-rrezeve-kozmike"

Mistere

Gazeta Express

26/06/2021 2:33

Hess, austro-amerikani i rrezeve kozmike

Mistere

Gazeta Express

26/06/2021 2:33

Victor Franz Hess lindi më 24 qershor 1883, në kalanë Waldstein, afër Peggau në Steiermark.

Ai punoi për një kohë të shkurtër në Institutin Fizik në Vjenë, ku profesori i tij e nisi atë në zbulimet e fundit në fushën e radioaktivitetit.

Në vitin 1911 dhe 1912 fizikani austriak Victor Hess bëri një seri ngritjesh në një tullumbace për të marrë matjet e rrezatimit në atmosferë. Ai po kërkonte burimin e një rrezatimi jonizues që regjistrohej në një elektroskop ku në atë kohë teoria mbizotëruese ishte se rrezatimi vinte nga shkëmbinjtë e Tokës.

Për të provuar teorinë, në vitin 1909 shkencëtari gjerman Theodor Wulf mati shpejtësinë e jonizimit pranë majës së kullës Eiffel, në një lartësi prej rreth 300 metra, duke përdorur një elektroskop portativ.

Megjithëse ai priste që shkalla e jonizimit të ulej me lartësinë, Wulf vuri në dukje se shkalla e jonizimit në majë ishte pak më shumë se gjysma e asaj në nivelin e tokës, një rënie shumë më pak e rëndësishme nga sa parashikohej.

Fluturimet me tullumbace të Victor Hess morën matje të tilla më tej. Në vitin 1911 tullumbacja e tij arriti një lartësi prej rreth 1 100 metrash, por Hess nuk gjeti asnjë ndryshim thelbësor në sasinë e rrezatimit krahasuar me nivelin e tokës.

Pastaj, më 7 prill 1912, Hess bëri një ngritje në 5 300 metra gjatë një eklipsi pothuajse total të Diellit. Meqenëse jonizimi i atmosferës nuk u zvogëlua gjatë eklipsit, ai arsyetoi se burimi i rrezatimit nuk mund të ishte Dielli, dhe ai duhej të vinte më tej në hapësirë. Lartë në atmosferë, Hess kishte zbuluar një burim natyror të grimcave me energji të lartë të njohura si rrezet kozmike.

Puna e Hess që i dha atij Çmimin Nobel, u krye gjatë viteve 1911-1913 dhe u botua në Procedurat e Akademisë së Shkencave në Vjenë.

Si shtesë, ai ka botuar dhe disa libra, nga të cilët më të rëndësishmit ishin “Prodhimi i nxehtësisë së radiumit”, “Dukuritë e konvencionit në erërat e gazit jonizues”, “Matja e rrezeve gama”, “Numërimi i grimcave alfa të emetuara nga radiumi”, dhe “Përçueshmëria elektrike e atmosferës dhe shkaqet e saj”./timeline