Gjurmë jete në Mars. Roveri i NASA zbulon kraterin - Gazeta Express

Gjurmë jete në Mars. Roveri i NASA zbulon kraterin

Mistere

Gazeta Express

16/09/2021 0:59

Roveri i dërguar nga NASA në Mars ka gërmuar mbi një shkëmb, i cili mund të vërtetojë se në këtë planet ka pasur forma të jetës.

Krateri i quajtur Jezero është identifikuar si vullkanik në origjinën e tij, ndërkohë që provëzat e kraterit përmbanin edhe sulfat kalicumi dhe kalcium fosfati, të cilat tregojnë për vija uji që kalonin mbi të, duke rritur kështu shanset se jeta në Mars dikur ekzistonte.

Lexo Edhe:

Roveri gërmoi dy herë mbi këtë krater, në 6 shtator dhe përsëri tre ditë më vonë. Imazhet satelitore sugjerojnë se zona rreth kraterit ka qenë e banuar, sepse shkencëtarët mendojnë se ngjitur me të ka kaluar më tej edhe një lum 45 km i gjerë.

“Kripërat janë minerale të rëndësishme për ruajtjen e shenjave të jetës së lashtë këtu në Tokë dhe ne presim që e njëjta gjë të jetë e vërtetë për shkëmbinjtë në Mars,” shpjegoi zëvendës shkencëtarja e projektit “Perseverance” Dr Katie Stack Morgan.

Rezultatet e investigimeve pritet të dalin të sakta, në momentin që mostrat e marra do arrijnë në planetin tonë.