Gjëra të përditshme që ka të ngjarë të zhduken në 20 vitet e ardhshme - Gazeta Express
string(69) "gjera-te-perditshme-qe-ka-te-ngjare-te-zhduken-ne-20-vitet-e-ardhshme"

Gjëra të përditshme që ka të ngjarë të zhduken në 20 vitet e ardhshme

Mistere

Gazeta Express

28/03/2023 23:31

Bota po ndryshon me një ritëm shumë të shpejtë, aq sa hendeku midis përvojës së botës së brezave po rritet gjithnjë e më shumë. Tashmë ka kaq shumë gjëra që mijëvjeçarët nuk do t’i kuptojnë kurrë për jetën para internetit.

Çelësat metalikë- Siguria e bazuar në teknologji ka qenë në rritje prej vitesh dhe me ardhjen e çelësave, sistemeve të ndezjes pa çelës, njohjes së fytyrës/gjurmëve të gishtave dhe kyçjeve elektronike të tastierës, do të çojnë çelësat metalikë drejtë zhdukjes.

Lexo Edhe:

Pedali i freksionit- Ka dy faktorë që kontribuojnë në zhdukjen e freksionit, së pari makinat automatike po bëhen shumë më efikase, për të mos përmendur që janë më të lehta për t’u drejtuar. Së dyti, ndërrimet manuale “të automatizuara” po fillojnë kontrollojnë makinën në vend të këmbës së majtë.

Anonimiteti publik –Nga kamerat që monitorojnë rrugët, tek pajisjet inteligjente që monitorojnë mendjet tona, ky është vetëm fillimi i teknologjisë biometrike. Po jetojmë në një epokë ku profilizimi dixhital është një normë dhe klientët vlerësojnë angazhimin e personalizuar.

Telekomanda – Shumë besojnë se komandat zanore dhe kontrolli i telefonit inteligjent do t’i bëjnë telekomandat të zhduken në të ardhmen e afërt.

Fjalëkalimet –Të gjithë e dinë vështirësinë e harrimit të fjalëkalimit, por fatmirësisht ato mund të mos përdoren së shpejti. Teknologjitë e reja pa fjalëkalime, të tilla si verifikimi ndërmjet pajisjeve, kanë filluar të shfaqen dhe do të ketë mbrojtje më të madhe të të dhënave personale.

Tabelat –Dërrasa e zezë dikur ishte revolucionare për ripërdorimin e saj. Por më pas erdhën dërrasat e bardha, të cilat nuk përfshinin aq shumë pluhur, dhe tani ka tabela inteligjente që përdoren gjithnjë e më shumë në klasa pasi mund të ruhen dhe ndahen dhe ato ofrojnë shumë më tepër mjete multimediale.

Trafiku –Nga ana tjetër, me makinat që drejtojnë vetë, gjasat për të rënë në bllokim trafiku do të ulen ndjeshëm. Njerëzit janë shkaku kryesor i aksidenteve, kështu që makinat autonome, të cilat lëvizin vazhdimisht dhe me një shpejtësi konstante, mund të eliminojnë trafikun dhe ndoshta edhe shumicën e aksidenteve.

Fatura letre –Duket se kanë kaluar prej kohësh kohët kur njerëzit në të vërtetë do të mblidhnin të gjitha faturat e tyre fizike, dhe tani kur ato nuk po gërvishten dhe nuk hidhen jashtë, ato shpesh përdoren vetëm për kthime. Disa dyqane po ofrojnë gjithashtu fatura me email në vend të atyre në letër tani. /rtsh.al/