Gjenden mbetjet e një specie njerëzore të panjohur më parë në Izrael - Gazeta Express

Mistere

Gazeta Express

25/06/2021 11:39

Gjenden mbetjet e një specie njerëzore të panjohur më parë në Izrael

Mistere

Gazeta Express

25/06/2021 11:39

Kockat e gjetura në guroren izraelite i përkasin një dege të pemës evolucionare të njeriut dhe janë të vjetra midis 120,000 dhe 140,000 vjet, deklaruan shkencëtarët izraelitë.

Antropologët nga Universiteti Hebraik i Jeruzalemit dhe Universiteti i Tel Avivit për vite me radhë kanë analizuar fragmente të kafkës, kockës mandibulare dhe dhëmbit të zbuluar në vitin 2010 në Nesher Ramli, në juglindje të Tel Avivit.

Ata i krahasuan ato me qindra fosile në të gjithë botën nga periudha të ndryshme dhe zbuluan se këto fragmente ndoshta i përkasin një grupi të panjohur deri më tani të homininave që është i lidhur ngushtë me Neandertalët dhe ndan shumë tipare me ta, siç është forma e nofullës së poshtme. Shkencëtarët e kanë emëruar këtë nëngrup të ri të hominit si Nesher Ramla.

Nesher Ramla mund të ketë jetuar me homo sapiens për më shumë se 100 mijë vjet dhe ndoshta është kryqëzuar me speciet tona, thanë shkencëtarët. Këta njerëz të hershëm, të cilët kishin dhëmbë shumë të mëdhenj dhe pa mjekra (në terma anatomikë), mund të kenë qenë gjithashtu paraardhësit e Neandertalëve, shkruan thetimesofisrael.

Ekspertët gjithashtu besojnë se ka ngjashmëri të mjaftueshme për ta lidhur këtë grup me popullata të tjera deri në 400 mijë vjet të vjetra që janë gjetur në gërmimet e mëparshme të shpellave në Izrael.

“Morfologjia e njerëzve Nesher Ramla ndan tipare si me Neandertalët (veçanërisht me dhëmbët dhe nofullën) ashtu edhe me Homo (kafka) arkaike. Në të njëjtën kohë, ky lloj homo është shumë i ndryshëm nga njerëzit modernë; ka një strukturë krejtësisht të ndryshme të kafkës, shumë dhëmbë të mëdhenj dhe pa mjekër”, thanë shkencëtarët.

Antropologët izraelitë besojnë se speciet Nesher Ramla ishte “popullata origjinale nga e cila evoluan shumica e njerëzve të Pleistocenit të Mesëm” dhe se u bashkua me homo sapiens, i cili mbërriti në zonë afërsisht 200 mijë vjet më parë.

Ai grup ndoshta banonte në rajon rreth 400 mijë vjet më parë, tha antropologu Israel Hershkovitz i Universitetit të Tel Avivit.

Ky studim i ri mbështet studimet e mëparshme që tregojnë se homo sapiens dhe grupe të ngjashme me Neandertalin mbivendosen në Lindjen e Mesme për një periudhë të konsiderueshme kohore, ndoshta disa dhjetëra mijëra vjet.