Galaktika Andromeda nuk është aq e madhe si është menduar - Gazeta Express
string(57) "galaktika-andromeda-nuk-eshte-aq-e-madhe-si-eshte-menduar"

Mistere

Gazeta Express

27/06/2022 22:22

Galaktika Andromeda nuk është aq e madhe si është menduar

Mistere

Gazeta Express

27/06/2022 22:22

Dihet se galaktika spirale Andromeda dhe Rruga e Qumështit, në të cilën ndodhet sistemi diellor, kanë qenë prej kohësh në një kërcim shumë të ngadaltë, por plot pasion, që pashmangshmërisht do të kulmojë me ngrohjen.

Megjithatë, ajo që mendonim se dinim për Andromedën – që është disa herë më masive se Rruga e Qumështit – duket se nuk është më kështu. Hulumtimet tregojnë se këto dy galaktika kanë përafërsisht të njëjtën madhësi.

Kjo llogaritje e re u zhvillua nga një ekip ndërkombëtar astronomësh dhe u botua këtë shkurt në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike. Ata thonë se Andromeda ka një masë rreth 800 miliardë herë më të madhe se Dielli, të dhënat e të cilit e barazojnë atë me Rrugën e Qumështit.

Teknika e re e përcaktimit të masës bazohet në shpejtësinë e nevojshme për t’u larguar nga galaktika.

“Kur një raketë lëshohet në univers, ajo udhëton me një shpejtësi prej 11 km/s për t’i shpëtuar tërheqjes gravitacionale të Tokës,” tha astrofizikani Prayval Kafle nga Universiteti i Australisë Perëndimore, autori kryesor i studimit.

“Galaktika jonë , Rruga e Qumështit, është një miliard herë më e rëndë se planeti ynë i vogël Tokë. Për të shmangur gravitetin e saj, duhet të nisemi me një shpejtësi prej 550 km / s. “Ne përdorëm këtë teknikë për të llogaritur masën e Andromedës.”

Është mjaft e mundur që hulumtimet e mëparshme të kenë mbivlerësuar sasinë e materies së errët në Andromeda. Substanca e padukshme që përbën pjesën më të madhe të masës në universin tonë gjendet në galaktika. Shkencëtarët besojnë se materia e errët vepron si një ngjitës që mban masën e dukshme.

Autorët e studimit analizuan orbitat e yjeve me shpejtësi të lartë në Andromeda dhe arritën në përfundimin se këto dy galaktika përmbajnë rreth një të tretën e materies së errët në krahasim me studimet e mëparshme.