Fillojnë provat për vrimat e zeza, nga teoria e Stephen Hawking - Gazeta Express

Mistere

Gazeta Express

25/06/2021 1:40

Fillojnë provat për vrimat e zeza, nga teoria e Stephen Hawking

Mistere

Gazeta Express

25/06/2021 1:40

Një nga teoremat më të famshme të Stephen Hawking është provuar, duke përdorur rrathët e kohë-hapësirës të shkaktuar nga shkrirja e dy vrimave të zeza.

Teorema e vrimës së zezë së Hawking mori shkas nga teoria e relativitetit të Ajnshtajnit dhe thotë se është e pamundur që sipërfaqja e një vrime të zezë të zvogëlohet me kohën. Ky rregull i intereson shkencëtarëve pasi lidhet me ligjin e dytë të termodinamikës që thotë se entropia, një çregullim ose sitemi mbyllur duhet të rritet gjithnjë.

Sipas studimit të ri, konfirmimi i studiuesve për ligjin e sipërfaqes ka të bëjë me karakteristikat e vrimave të zeza të cilat janë të dhëna domethënëse për ligjet e fshehta që drejtojnë universin.

Ligji i sipërfaqes kundërshton një ligj tjetër të provuar nga Hawking: vrimat e zeza duhet të zhduken brenda një kohështrirjeje tejet të gjatë. Zbulimi i burimit të kontradiktës së këtyre dy teorive mund të krijonte një fizikë të re./tvklan.al