Fakte për Diellin - Gazeta Express
string(17) "fakte-per-diellin"

Mistere

Gazeta Express

20/11/2023 21:08

Fakte për Diellin

Mistere

Gazeta Express

20/11/2023 21:08

Dielli është ylli në qendër të sistemit tonë diellor. Është një sferë pothuajse e përsosur e gazrave super të nxehtë, graviteti i së cilës e mban të bashkuar sistemin diellor.

Energjia e prodhuar nga Dielli është thelbësore për jetën në Tokë dhe është një forcë lëvizëse pas motit të Tokës.

Lexo Edhe:

Fakte për Diellin

– Dielli është të gjitha ngjyrat e përziera së bashku, kjo duket e bardhë për sytë tanë.

– Dielli përbëhet nga hidrogjeni (70%) dhe heliumi (28%).

– Dielli është një yll i sekuencës kryesore G2V (ose Xhuxhi i Verdhë).

– Dielli është 109 herë më i gjerë se Toka dhe 330,000 herë më masiv.

– Sipërfaqja e Diellit është 11,990 herë më e madhe se ajo e Tokës.

– Distanca midis Tokës dhe Diellit është një Njësi Astronomike (AU)

Një milion Toka mund të futen brenda Diellit.

Një Diell i zbrazët do të mbante rreth 960,000 Toka sferike. Nëse shtypen brenda pa hapësirë të humbur, atëherë rreth 1,300,000 Toka do të futeshin brenda. Sipërfaqja e Diellit është 11,990 herë më e madhe se ajo e Tokës.

Dielli përmban 99.86% të masës në Sistemin Diellor.

Masa e Diellit është afërsisht 330,000 herë më e madhe se ajo e Tokës. Është pothuajse tre të katërtat hidrogjen, ndërsa pjesa më e madhe e masës së mbetur është Helium.

Dielli është një sferë pothuajse e përsosur.

Ekziston një ndryshim prej 10 kilometrash midis diametrit polar dhe ekuatorial të Diellit. Kjo do të thotë se është gjëja më e afërt me një sferë të përsosur që është vërejtur në natyrë.

Dielli do të konsumojë Tokën.

Kur Dielli të ketë djegur të gjithë hidrogjenin e tij, ai do të vazhdojë të djegë helium edhe për 130 milionë vite të tjera. Gjatë kësaj kohe, ai do të zgjerohet deri në pikën që do të përfshijë Mërkurin, Venusin dhe Tokën. Në këtë fazë do të jetë bërë një gjigant i kuq.

Dielli një ditë do të jetë sa madhësia e Tokës.

Pas fazës së gjigantit të kuq, Dielli do të kolapsohet. Ai do të mbajë masën e tij të madhe me vëllimin e përafërt të planetit tonë. Kur kjo të ndodhë, ai do të jetë bërë një xhuxh i bardhë.

Temperatura brenda Diellit mund të arrijë 15 milionë gradë Celsius.

Energjia gjenerohet në bërthamën e Diellit, nga shkrirja bërthamore, ndërsa hidrogjeni shndërrohet në helium. Objektet e nxehta zgjerohen. Dielli do të shpërthente nëse nuk do të ishte për forcën e tij të madhe gravitacionale. Temperatura në sipërfaqen e Diellit është më afër 5600 gradë Celsius.

Dritës nga Dielli i duhen tetë minuta për të arritur në Tokë.

Dielli është një distancë mesatare prej 150 milionë kilometrash nga Toka. Drita udhëton me 300,000 kilometra në sekondë. Pjesëtimi i njërit me tjetrin na jep një kohë të përafërt prej 500 sekondash (ose tetë minuta e 20 sekonda). Edhe pse kjo energji arrin në Tokë për pak minuta, tashmë do t’i duhen miliona vite për të udhëtuar nga bërthama e Diellit në sipërfaqen e tij.

Dielli udhëton me 220 kilometra në sekondë.

Dielli është 24,000-26,000 vite dritë nga qendra galaktike. Diellit i duhen 225-250 milionë vjet për të përfunduar një orbitë të qendrës së Rrugës së Qumështit.

Distanca nga Dielli në Tokë ndryshon gjatë gjithë vitit.

Kjo është për shkak se Toka udhëton në një orbitë eliptike rreth Diellit. Distanca midis dy trupave varion nga 147 në 152 milionë kilometra.

Dielli është i moshës së mesme.

Në moshën rreth 4.6 miliardë vjeç, Dielli tashmë ka djegur rreth gjysmën e rezervës së tij të hidrogjenit. Ka mjaftueshëm për të vazhduar djegien e hidrogjenit për rreth 5 miliardë vjet. Dielli është aktualisht një lloj ylli i njohur si Xhuxhi i Verdhë.

Dielli ka një fushë magnetike shumë të fortë.

Energjia magnetike e çliruar nga Dielli gjatë stuhive magnetike shkakton ndezje diellore. Ne i shohim këto si njolla dielli. Në njollat e diellit, linjat magnetike rrotullohen njësoj si një tornado në Tokë.

Dielli prodhon erë diellore.

Era është një rrymë grimcash të ngarkuara. Kjo udhëton me rreth 450 kilometra në sekondë përmes sistemit diellor. Era diellore ndodh kur fusha magnetike e Diellit shtrihet në hapësirë.

Sol është latinisht për Diell

Nga këtu vjen fjala “diellor”, e cila përdoret për të përshkruar gjërat që rrjedhin, lidhen me diellin, ose shkaktohen nga dielli.

Madhësia e Diellit

Karakteristikat e Diellit

Njollat e diellit

Njollat e diellit janë zona të sipërfaqes së Diellit që duken më të errëta se zonat përreth, kjo për shkak se ato janë më të ftohta. Ato formohen në zona me aktivitet të fortë magnetik që pengojnë transferimin e nxehtësisë.

Shpërthimet diellore

Kur fushat magnetike pranë njollave të diellit kryqëzohen, ngatërrohen ose riorganizohen, mund të lëshohet një shpërthim energjie. Shpërthimet intensive diellore mund të ndërhyjnë në komunikimet me radio në Tokë.

Satelitët

/Space Facts – Syri.net