Fakte interesante rreth Hënës - Gazeta Express
string(29) "fakte-interesante-rreth-henes"

Mistere

Gazeta Express

08/04/2024 22:28

Fakte interesante rreth Hënës

Mistere

Gazeta Express

08/04/2024 22:28

Objekti më i ndritshëm dhe më i madh në qiellin tonë të natës, Hëna e bën Tokën një planet më të jetueshëm duke moderuar lëkundjen e planetit tonë në boshtin e tij, duke çuar në një klimë relativisht të qëndrueshme.

Ajo gjithashtu shkakton baticat, duke krijuar një ritëm që i ka udhëhequr njerëzit për mijëra vjet.

Sateliti i vetëm natyror i Tokës quhet thjesht “Hëna” sepse njerëzit nuk e dinin se ekzistonin hëna të tjera derisa Galileo Galilei zbuloi katër hëna që rrotulloheshin rreth Jupiterit në vitin 1610. Në latinisht, Hëna quhej Luna, që është mbiemri kryesor për të gjitha gjërat.

Misionet e shumta që kanë eksploruar Hënën nuk kanë gjetur asnjë provë për të sugjeruar se ajo ka gjallesat e veta. Megjithatë, Hëna mund të jetë vendi i kolonizimit të ardhshëm nga njerëzit. Zbulimi se Hëna përmban akull uji dhe se përqendrimet më të larta ndodhin brenda kratereve të errësuar në pole, e bën Hënën pak më mikpritëse për kolonistët e ardhshëm njerëzorë.

Me një rreze prej rreth 1,080 milje (1,740 kilometra), Hëna është më pak se një e treta e gjerësisë së Tokës. Nëse Toka do të kishte madhësinë e një nikeli, Hëna do të ishte sa një kokërr kafeje.

Hëna është mesatarisht 238,855 milje (384,400 kilometra) larg. Kjo do të thotë se 30 planetë me madhësinë e Tokës mund të vendosen mes Tokës dhe Hënës. Hëna po largohet ngadalë nga Toka, duke u larguar rreth një centimetër çdo vit.