Eksoplanet oktrinal vetëm 72 vite dritë larg nga Toka - Gazeta Express
string(53) "eksoplanet-oktrinal-vetem-72-vite-drite-larg-nga-toka"

Mistere

Gazeta Express

07/02/2023 22:21

Eksoplanet oktrinal vetëm 72 vite dritë larg nga Toka

Mistere

Gazeta Express

07/02/2023 22:21

Duke eksploruar këtë ekzoplanet aty pranë, shkencëtarët zbuluan se ai është shumë i ngjashëm në madhësi me Tokën, ndan disa karakteristika, por është ende mjaft i ndryshëm.

Galaktika jonë është një hapësirë ​​e madhe që përmban të paktën 100 miliardë planetë, për të cilët është e pamundur të dimë shumë për ta.

Lexo Edhe:

Por shkencëtarët po bëjnë të gjitha përpjekjet për të shqyrtuar të paktën një pjesë të tyre, ose të paktën ato më interesantet dhe për t’u dhënë përgjigje pyetjeve që i shqetësojnë prej dekadash. Kështu: pse vetëm planeti ynë ka jetë dhe a ka një planet tjetër të ngjashëm me tonin?

Një nga mënyrat për t’iu përgjigjur pyetjeve të tilla dhe të ngjashme është studimi i planetëve të ngjashëm me Tokën, ose me fjalë të tjera, planetët me madhësi, përbërje, temperaturë dhe masë të ngjashme, dhe ndoshta një sistem të tërë planetar. Para së gjithash, ato që orbitojnë relativisht afër yjeve të vegjël, sepse atmosfera e tyre është më e lehta për t’u ekzaminuar.

Por ajo që e bën të vështirë kur bëhet fjalë për studimin e tyre është se ato janë shumë më të vështira për t’u gjetur se planetët e mëdhenj. Deri më tani, vetëm 14 planetë që përputhen me përshkrimin janë zbuluar brenda Sistemit Diellor në një distancë prej 100 vitesh dritë.

Megjithatë, tani K2-415B, një ekzoplanet, rrezja e të cilit është 1.015 herë më e madhe se ajo e Tokës, është potencialisht në shoqërinë e tyre. Ai u zbulua nga një ekip ndërkombëtar studiuesish të udhëhequr nga Teruyuki Hirano i Qendrës Astrologjike të Japonisë, bazuar në të dhënat nga teleskopi “në pension” Kepler dhe pasardhësi i tij TESS. Gjegjësisht, me një analizë të detajuar të informacionit të mbledhur si sasia e dritës së yjeve dhe lëkundjet, u zbuluan shumë ngjashmëri që ndan me Tokën, por edhe një ndryshim i rëndësishëm – masa e tij është tre herë më e madhe se planeti ynë, që do të thotë se është më të dendura.

Prandaj, ai është gjithashtu më afër yllit të tij, pasi ka një periudhë orbitale prej vetëm 4 ditësh. Kur bëhet fjalë për atmosferën e tij, gjithçka që shkencëtarët e dinë për momentin është se ai me të vërtetë shtrihet brenda brezit të banueshëm, duke u dhënë atyre mundësinë për të studiuar atmosferën e tij në më shumë detaje. Në Sistemin tonë Diellor, për shembull, Venusi është brenda të njëjtit brez ndëryjor, por atmosfera e saj është e trashë dhe e rrethuar nga retë reflektuese të acidit sulfurik. Prandaj, shkencëtarët besojnë se diçka e ngjashme po ndodh në K2-415B, por edhe se sistemi i tij përfaqëson një pikënisje të shkëlqyer për studimin e origjinës së jetës në planetë.