Diçka e çuditshme po i ndodh Diellit, ne mund ta vëzhgojmë gabimisht - Gazeta Express
string(67) "dicka-e-cuditshme-po-i-ndodh-diellit-ne-mund-ta-vezhgojme-gabimisht"

Mistere

Gazeta Express

28/06/2022 22:04

Diçka e çuditshme po i ndodh Diellit, ne mund ta vëzhgojmë gabimisht

Mistere

Gazeta Express

28/06/2022 22:04

Diçka e çuditshme po i ndodh Diellit. Deri më tani, pothuajse çdo ditë në vitin 2022, shpërtheu ndezje dhe nxjerrje masive koronale, disa prej të cilave ishin shpërthimet më të fuqishme që mund t’i ndodhin yllit tonë.

Shpërthimet e Diellit nuk janë të çuditshme në vetvete. Ato ndodhin rregullisht gjatë periudhave të aktivitetit të lartë dhe të ulët, në cikle që zgjasin afërsisht 11 vjet. Por aktiviteti aktual është dukshëm më i lartë se parashikimet zyrtare të NASA dhe NOAA për ciklin aktual diellor dhe aktiviteti diellor ka tejkaluar vazhdimisht parashikimet që nga shtatori 2020.

“Ne nuk mund të parashikojmë me besueshmëri ciklet diellore. Ne nuk e kuptojmë plotësisht dinamon diellore, e cila gjeneron fusha magnetike që shihen në sipërfaqe si njolla dielli dhe që prodhojnë ndezje. “Ky është një nga problemet e mëdha në astrofizikë, kështu që nuk është për t’u habitur që ne nuk mund të kemi parashikime të sakta,” i tha Science Alert astrofizikani diellor Michael Whitland nga Universiteti i Sidneit në Australi .

Por nëse nuk mund të kemi parashikime të sakta, lindin probleme. Po sikur t’i bazojmë parashikimet tona në metrikë të gabuar? Ndoshta duhet të ndryshojmë mënyrën se si vëzhgojmë yllin tonë.

Ciklet diellore

Ciklet diellore kanë një ndikim të madh në Sistemin Diellor, por ne i kuptojmë ato relativisht dobët. Shkencëtarët besojnë se ato mund të lidhen me fushën magnetike diellore. Çdo 11 vjet polet magnetike të Diellit rrotullohen, veriu bëhet në jug dhe anasjelltas. Kjo situatë përkon me atë që njihet si maksimumi diellor, kur Dielli lëshon më shumë ndezje dhe masa koronale (CME) dhe ka më shumë njolla.

Kjo pasohet nga një periudhë qetësimi i aktiviteteve, dhe më pas një periudhë e maksimumit diellor. Tani ylli ynë është në atë fazë, e 25-ta që nga fillimi i regjistrimit.

Ciklet e aktivitetit karakterizohen dhe parashikohen bazuar në një faktor: numrin e njollave të diellit. Këto janë zona të përkohshme ku fushat magnetike janë veçanërisht të forta, gjë që shkakton ndezje të shpërthimit dhe nxjerrje të masës koronare (CME). Njollat ​​shihen si njolla të errëta sepse fusha magnetike pengon rrjedhën e plazmës së nxehtë dhe zonat më vonë janë më të ftohta dhe më të errëta se rrethina e tyre.

Fizikani diellor Scott McIntosh i Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës së SHBA-së (NOAA) beson se parashikimi i cikleve diellore bazuar në numrin e njollave diellore nuk është modeli më i mirë.

“Cikli i njollave të diellit nuk është gjëja kryesore. Si në tekstet shkollore ashtu edhe në komunitetin shkencor ai paraqitet si një tregues kryesor. “Por kjo është dytësore,” tha McIntosh.

“Priorja është cikli Hale, një cikël magnetik 22-vjeçar. “Dhe cikli i njollave diellore është vetëm një pjesë e kësaj pamjeje më të madhe.”

Cikli Hale u zbulua në fillim të shekullit të 20-të nga astronomi amerikan George Ellery Hale. Ai përbëhet nga dy cikle njollash diellore që zgjasin 11 vjet – koha e nevojshme që shtyllat të zëvendësohen dy herë dhe të kthehen në pozicionet e tyre origjinale.

Ky cikël vërehet në një sërë fenomenesh: ndryshimi i polariteteve magnetike të njollave diellore dhe poleve magnetike diellore, si dhe intensiteti i rrezeve kozmike galaktike.

Përkatësisht, aktiviteti diellor e bën të vështirë që rrezet kozmike të arrijnë në Tokë, dhe ciklet diellore tek dhe çift kanë forma të ndryshme valore të rrezatimit kozmik. Kjo i atribuohet polaritetit të fushës magnetike diellore.

Problemi me njollat ​​e diellit

Duhet të theksohet se ne në fakt nuk kemi një pamje shumë të qartë të asaj që po ndodh brenda Diellit. Ai beson se fusha magnetike e diellit gjeneron dinamo brenda yllit; një lëng rrotullues, konvektiv dhe përçues elektrik që shndërron energjinë kinetike në energji magnetike.

Nëse po, çfarë i shkakton njollat ​​e diellit? Epo, sipas modeleve aktuale, ato lidhen me rrotullimin e Diellit. Ekuatori diellor rrotullohet më shpejt se polet. Kur ata ndeshen me rrotullimin e Diellit, linjat magnetike shtrihen dhe ngatërrohen, duke krijuar zona të përkohshme, të lokalizuara të fushave të forta magnetike ose njollave diellore.

Kjo, sipas McIntosh, bazohet në pasivitetin e fushës magnetike.

“Ju keni një sistem shumë kompleks në Diell. “Ashtu si të gjitha sistemet fizike, ne bëjmë thjeshtime ose përafrime për të provuar të kuptojmë se çfarë po ndodh.”

“Rreth 60 vjet më parë, ata iu afruan fushave magnetike. “Prandaj, kur Dielli rrotullohet, ai proces aktivizon qarkullimin, ngrohja e atmosferës shkakton qarkullimin dhe me gjithë atë qarkullim, fushat magnetike zgjerohen me të”.

Modelet që demonstrojnë këtë proces janë shumë mirë në përputhje me të dhënat e vëzhgimit të njollave diellore. Por sipas McIntosh dhe kolegëve të tij, kjo ndodh sepse modeli u krijua për të shpjeguar vetëm atë dhe vetëm atë. Ekziston gjithashtu një shpjegim alternativ – njollat ​​e diellit janë një model ndërhyrjeje i krijuar nga fushat magnetike të cikleve të mbivendosura të Hale.

Model më i mirë?

McIntosh dhe kolegët e tij vunë re për herë të parë një model që shfaqej në të dhënat e njollave diellore në vitin 2011 dhe vunë re mbivendosjen e të ashtuquajturave diagrame fluturash që tregojnë shfaqjen e njollave diellore mbi gjerësinë gjeografike me kalimin e kohës. Më pas ata kërkuan dhe studiuan të gjitha të dhënat historike për njollat ​​e diellit që mund të gjenin.

Ata zbuluan se kjo mbivendosje përsëritej vazhdimisht. Kah fundi i një cikli njollash diellore, ndërsa njollat ​​shfaqen më afër ekuatorit, shfaqja e njollave nga cikli i ardhshëm mund të vërehet në gjerësinë e mesme.

Kjo është treguese, zbuluan studiuesit, për brezat e kundërt të polarizuar të aktivitetit magnetik që kalojnë nëpër Diell në cikle, ato do të jenë përgjegjëse për ciklin e njollave diellore, jo se i stimulojnë ato. Përveç kësaj, ciklet mund të komunikojnë – kur dy cikle me polaritet të kundërt mbivendosen, ato ndërhyjnë me njëri-tjetrin.

Si rezultat, sistemet magnetike pengojnë formimin e njollave diellore dhe ka një periudhë të aktivitetit minimal të njollave diellore.

“Cikli i njollave diellore është rezultat i ndërveprimit midis këtyre cikleve magnetike më të mëdha. Me fjalë të tjera, është si një model pengesash. “Fushat magnetike po përpiqen të anulojnë njëra-tjetrën gjatë gjithë kohës,” tha McIntosh.

Nevojiten më shumë të dhëna

Bazuar në gjetjet e “modelit të ndërhyrjes”, McIntosh dhe ekipi i tij erdhën për të parashikuar ciklin diellor, i cili është më shumë në përputhje me vëzhgimet aktuale sesa ato zyrtare bazuar në numrin e njollave diellore.

Por ekspertët ende nuk e dinë se çfarë i shtyn linjat e aktivitetit magnetik të Diellit; Shkak mund të jenë valët e gravitetit, por deri më tani nuk kemi informacion të mjaftueshëm për ta konfirmuar këtë.

“Idetë e Scott Macintosh janë interesante dhe parashikimi i tij për ciklin e 25-të është më i mirë se ai zyrtar. “Por unë dyshoj se ata kanë më shumë fuqi parashikuese se qasjet e tjera.”

Për të mësuar më shumë, do të na duhen më shumë të dhëna dhe më shumë analiza, të cilat do të kërkojnë kohë.