Demenca: Pesë shenja të vogla që parashikojnë një rrezik të madh - Gazeta Express
string(63) "demenca-pese-shenja-te-vogla-qe-parashikojne-nje-rrezik-te-madh"

Demenca: Pesë shenja të vogla që parashikojnë një rrezik të madh

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/06/2024 22:43

Të gjithë kanë hyrë në një dhomë dhe kanë harruar atë që po kërkonin. Ose duke u përpjekur dëshpërimisht të mbani mend një fjalë.

Për të kuptuar ndryshimin midis demencës dhe një incidenti të rastësishëm të humbjes së kujtesës, mjafton të mendosh për dikë që ka harruar çelësat e tij. Një person me funksion normal të trurit do të jetë në gjendje të kujtojë lëvizjet e tij për të identifikuar se ku ka gjasa t’i ketë lënë ato, ndryshe nga dikush që nuk është në gjendje të kujtojë lëvizjet e tij.

Lexo Edhe:

Cilat janë shenjat kryesore të demencës?

1. Humbje episodike e kujtesës

“Shenja e parë e dukshme e demencës është zakonisht humbja e kujtesës episodike ,” thotë Dr. Purcell.

Për shembull, një person mund të kujtojë se ka shkuar me pushime, por jo se ku ka qëndruar ose çfarë ka bërë. Kujtesa episodike përfshin kujtimin e informacionit specifik rreth ngjarjeve ose përvojave të fundit ose të kaluara. Shembuj të tjerë përfshijnë të kujtoni se ku e keni parkuar makinën tuaj më herët gjatë ditës ose ku keni shkuar për darkë javën e kaluar.

2. Vështirësi në gjykim

Megjithëse çdokush mund të marrë një vendim të keq herë pas here, njerëzit me demencë mund të përjetojnë ndryshime më të shpeshta në gjykim ose vendimmarrje. Për shembull, ata mund të bëhen të paaftë për të menaxhuar një buxhet ose të fillojnë të neglizhojnë higjienën ose pamjen e tyre më rregullisht.

3. Ndryshimet në humor

Ndërsa njerëzit plaken, ata bëhen më të ngurtë për t’iu përmbajtur një rutine dhe ndryshimi i nxjerr jashtë ekuilibrit. Njerëzit ndonjëherë nuk janë në gjendje të kontrollojnë emocionet e tyre ose shpesh mund të përjetojnë konfuzion, dyshim, depresion, frikë ose ankth.

4. Vështirësi në kryerjen e detyrave

Pothuajse të gjithë kanë nevojë për ndihmë për të mësuar një teknologji të re ose si të përdorin një pajisje të re. Por njerëzit shpesh luftojnë për të përfunduar detyrat e përditshme që i bënin me lehtësi, të tilla si drejtimi i një rruge të njohur ose krijimi i një liste ushqimore.

5. Probleme me të folurin

Në përpjekjen për të komunikuar me shkrim ose të folur, është e zakonshme të harrosh një fjalë. Megjithatë, pacientët me demencë përballen me këtë problem shumë më shpesh. Ata, për shembull, mund të përpiqen të gjejnë fjalët për gjëra të njohura.