Çka është ylli “Betelgeuse” dhe a e kanë zbuluar shkencëtarët misterin e tij - Gazeta Express

Çka është ylli “Betelgeuse” dhe a e kanë zbuluar shkencëtarët misterin e tij

Mistere

Gazeta Express

18/06/2021 2:57

Astronomët thonë se ata kanë vënë në shtrat misterin pse një nga yjet më të njohur në qiellin e natës u errësua papritmas pak më shumë se një vit më parë.

Betelgeuse, një supergjigand i kuq në konstelacionin e Orionit, u errësua papritmas në fund të vitit 2019, në fillim të vitit 2020.

Sjellja bëri që shumë njerëz të spekulojnë se mund të ishte gati të shpërthente.

Por një ekip që përdor Teleskopin Shumë të Madh (VLT) në Kili thonë se shkaku ishte pothuajse me siguri një re gjigande pluhuri midis nesh dhe yllit.

Edhe nëse nuk mund të përmendni shumë pika në qiell, patjetër që do ta njihni Betelgeuse me sy. Pikat e portokallit në këndin e sipërm të majtë të Orionit – ose poshtë djathtas, nëse po shikoni yjësinë në Hemisferën Jugore.

Afër Tokës, duke folur relativisht, në një distancë prej rreth 550 vjet dritë, Betelgeuse është ajo që njihet si një yll i ndryshueshëm gjysmë i rregullt. Natyrisht shkëlqen dhe errësohet për një periudhë afërsisht 400 ditore.

Por ajo që ndodhi 18 muaj më parë ishte e jashtëzakonshme. Humbja e shkëlqimit ishte shumë më e madhe se gjithçka e regjistruar më parë.

Astronomi Miguel Montargès dhe kolegët e hetuan ngjarjen me VLT të Observatorit Jugor Evropian, një nga teleskopët më të fuqishëm në Tokë. Ka rezolucionin për të imazhuar drejtpërdrejt sipërfaqen e Betelgeuse.

Studiuesit krahasuan fotografitë para, gjatë dhe pas errësimit dhe bënë një modelim për të parë se çfarë lloj sjelljeje mund të shkaktojë pikëpamjet e marra.

Dy ide ishin dominuese. Ndoshta kishte një vend të madh të freskët në sipërfaqen e yllit, sepse supergjigandët e kuq si Betelgeuse dihet që kanë qeliza shumë të mëdha konvektive që mund të shkaktojnë njolla të nxehta dhe njolla të ftohta. Apo ndoshta ishte një re pluhuri që formohej pikërisht përpara yllit siç shihet nga Toka.

Shpjegimi rezulton të jetë “pak nga të dy”, thotë bashkëpunëtorja Emily Cannon nga KU (Katholieke Universiteit) Leuven në Belgjikë.

“Ideja jonë e përgjithshme është se kishte një vend të freskët në yll, i cili, për shkak të rënies lokale të temperaturës, bëri që gazi i nxjerrë më parë të kondensohej në pluhur,” i tha ajo BBC News.

“Pra, vendi i freskët në sipërfaqe fillimisht do ta bënte yllin të duket më i errët për ne. Por më pas kjo kondensim pluhuri do të shtonte rënien e shpejtë të shkëlqimit të yllit.”

etelgeuse është rreth 15-20 herë më masive se Dielli. Një objekt kaq i madh ka të ngjarë të shkojë në supernova në një moment. Pra, nuk ishte e çmendur të pyesim veten kur ndodhi kjo zbehje e pazakontë që Betelgeuse mund të ishte gati të lëshonte në një shpërthim spektakolar.

Emily Cannon tha: “Unë nuk mendoj se kjo ngjarje do të thotë që Betelgeuse do të shkojë në supernova çdo kohë së shpejti, edhe pse kjo do të ishte tepër interesante dhe unë e dëshiroja vetë!

“Ne e dimë që supergjigantët e kuq mund të shfaqin nivele të rritura të humbjeve në masë, gjë që mund të tregojë se ekziston një fazë e mëvonshme në jetën e tyre kur ka më shumë të ngjarë të shkojnë në supernova. Por Betelgeuse ne mendojmë se është një supergjigand i kuq relativisht i ri dhe ndoshta ka shumë më shumë kohë u largua “.

Supernova e fundit e vërejtur në Galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit ishte Ylli i Kepler, i cili u vëzhgua në 1604. Të dhënat nga astronomët në atë kohë tregojnë se ishte e dukshme gjatë ditës për më shumë se tre javë, raporton BBC. /ATVLIVE/