Çfarë gjeti sonda e NASA-s në Mars? - Gazeta Express

Mistere

Gazeta Express

26/02/2021 1:35

Çfarë gjeti sonda e NASA-s në Mars?

Mistere

Gazeta Express

26/02/2021 1:35

Sonda e Nasës, Perserverance do të nisë kërkimet për shenja jetë të mëhershme në Mars, por zbulimi më i ri duket sikur mbështet idenë edhe të jetës aktuale në planetin e kuq.

Shkencëtarë të Universitetit Shtetëror të Arizonës analizuan imazhet nga sipërfaqja e Marsit të marra nga orbituesi, Reconnaissance. Në to, autorët e studimit, Aditya Khuller dhe Philip Christensen, vunë re që dëshmonin ekzistencën e grimcave të akullit në zonat ku uji ka gërryer tokën.

Kjo është domethënëse, sipas Khuller, pasi akulli në Mars shkrihet kur është në vende të ulëta dhe më të ngrohta, e kjo nënkupton se mund të ketë ujë të lëngshëm brenda shtresës së akullit, dhe uji i lëngshëm është vendi më i mirë për krijimin e jetës.

“Nëse do të kërkonim për shenja jetë në Mars, duhet t`ia nisim pikërisht nga këtu”, shpjegojnë hartuesit e studimit. “Ne e kemi ditur me kohë se në Mars ka akull”, shtoi Kuller, por është hera e parë që e shohim në zonat pranë ekuatorit, ku mund të shkrijë.

Ekipi shpreson se zbulimet e tij mund ti drejtoje NASA-n dhe agjencitë e tjera se ku të fokusohem, kur të kërkojnë shenja jete në Planetin e Kuq në misionet e ardhshme.