Çfarë bën saktësisht CIA? - Gazeta Express
string(24) "cfare-ben-saktesisht-cia"

Mistere

Gazeta Express

18/04/2024 22:30

Çfarë bën saktësisht CIA?

Mistere

Gazeta Express

18/04/2024 22:30

Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA) është një nga agjencitë më të njohura të inteligjencës në botë, duke luajtur një rol vendimtar në sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara.

Operacionet dhe objektivat e agjencisë shpesh mbulohen me fshehtësi, duke kontribuar në një mistikë që ka qenë subjekt i filmave, librave dhe teorive të panumërta konspirative. Megjithatë, në thelbin e saj, misioni i CIA-s është të mbledhë, analizojë dhe ofrojë inteligjencë të huaj për të ndihmuar liderët e vendit të marrin vendime të informuara, shkruan scientificorigin.

E themeluar në vitin 1947 sipas Aktit të Sigurisë Kombëtare, CIA u shfaq pas Luftës së Dytë Botërore, pasi nevoja për një përpjekje të unifikuar të inteligjencës u bë e dukshme për t’iu kundërvënë Bashkimit Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë. Ai zëvendësoi Zyrën e Shërbimeve Strategjike (OSS) dhe kishte për detyrë të mblidhte dhe analizonte informacione rreth vendeve, korporatave, individëve dhe grupeve të huaja.

Funksionet kryesore të CIA-s

1. Mbledhja e inteligjencës

CIA mbledh informacione për një gamë të gjerë çështjesh që ndikojnë në sigurinë kombëtare. Kjo përfshin mbledhjen e informacionit mbi qeveritë e huaja, terrorizmin, trafikun e narkotikëve dhe çështje të tjera globale. Agjencia përdor metoda të ndryshme për mbledhjen e inteligjencës, duke përfshirë: Inteligjenca Njerëzore (HUMINT): Kjo përfshin rekrutimin e spiunëve ose informatorëve jashtë vendit për të ofruar informacion të brendshëm. Inteligjenca e sinjaleve (SIGINT): Përgjimi i komunikimeve, qoftë ndërmjet njerëzve (inteligjenca e komunikimit) ose sinjalet elektronike që nuk përdoren drejtpërdrejt në komunikim (inteligjenca elektronike). Inteligjenca e imazheve (IMINT): Përdorimi i satelitëve dhe avionëve zbulues për të kapur imazhe me rëndësi të mundshme strategjike. Inteligjenca me burim të hapur (OSINT): Mbledhja e informacionit nga burime publike, të tilla si media, punime akademike ose të dhëna publike.

2. Analiza dhe Raportimi

Mbledhja e inteligjencës është vetëm një pjesë e misionit. CIA ka një rol të rëndësishëm në analizimin e këtij informacioni për të prodhuar vlerësime gjithëpërfshirëse. Analistët vlerësojnë besueshmërinë e informacionit, e lidhin atë me njohuritë ekzistuese dhe vlerësojnë rëndësinë e tij. Ata përgatisin raporte që mund të variojnë nga informimet ditore deri te studimet e hollësishme mbi tendencat afatgjata. Këto raporte i shpërndahen Presidentit, zyrtarëve të lartë të SHBA-së dhe aktorëve kryesorë të sigurisë kombëtare dhe mbrojtjes.

3. Operacionet e Fshehta

Ndërsa CIA është kryesisht një agjenci e huaj e inteligjencës, ajo gjithashtu kryen operacione të fshehta nën drejtimin e Presidentit. Këto janë aktivitete sekrete të krijuara për të ndikuar në punët e jashtme pa qenë e dukshme apo e njohur publikisht përfshirja e qeverisë së SHBA. Operacionet e fshehta mund të përfshijnë ndikimin e kushteve politike, ekonomike ose ushtarake jashtë vendit dhe mund të variojnë nga fushatat propagandistike deri tek mbështetja për grupet rebele ose ndërhyrjet klandestine në qeveritë e huaja. /wonderpolis.org/