Antropologji, si e humbën njerëzit bishtin e tyre gjatë evolucionit? - Gazeta Express
string(66) "antropologji-si-e-humben-njerezit-bishtin-e-tyre-gjate-evolucionit"

Antropologji, si e humbën njerëzit bishtin e tyre gjatë evolucionit?

Mistere

Gazeta Express

01/03/2024 22:53

Njerëzit e humbën bishtin e tyre gjatë evolucionit dhe shkencëtarët mendojnë se e kanë kuptuar arsyen, sipas nypost.com.

Dhe ata nuk po tallen me këtë zbulim.

Lexo Edhe:

Studiuesit nga Universiteti i Nju Jorkut ”Langone Health” mund të kenë mësuar më në fund se si njerëzit e hershëm bënë një hap të madh larg primatëve paraardhës në procesin e evolucionit duke mos e rritur më bishtin, 25 milionë vjet më parë.

”Studimi ynë fillon të shpjegojë sesi evolucioni na hoqi bishtin, një pyetje që më ka intriguar që kur isha i ri”, tha autori kryesor i studimit Bo Xia.

Duke parë mostrat e ADN-së të njerëzve, majmunëve pa bisht dhe majmunëve, shkencëtarët zbuluan se këtij të fundit i mungon një pjesë e kodit gjenetik të ndarë nga të dy të parët.

Kjo ndodhi jo nga mutacioni – termi shkencor për ndryshimet brenda ADN-së – por nga një tjetër kod gjenetik “copë” i njohur si AluY, i cili u fut rastësisht te njerëzit e hershëm dhe majmunët pa bisht gjatë kohërave parahistorike, sipas studimit të publikuar për “Nature”.

Gjeni i ri, në një zbulim për herë të parë, u tregua se ndikon në gjatësinë e bishtit.

Kur çiftëzohet me një gjen tjetër të quajtur TBXT, ai formoi dy lloje të acidit ribonukleik – kritik për strukturën qelizore – që prodhoi humbje të bishtit tek njerëzit dhe majmunët.

“Ky zbulim është i jashtëzakonshëm sepse shumica e introneve njerëzore mbajnë kopje të ADN-ve të përsëritura, kërcyese pa ndonjë efekt në shprehjen e gjeneve, por ky futje e veçantë e AluY bëri diçka aq të dukshme sa të përcaktojë gjatësinë e bishtit”, thotë Jef Boeke, drejtor i ”Sol and Judith Bergstein”, i Institutit për Gjenetikën e Sistemeve.

Besohet gjithashtu se skizma e madhe evolucionare kishte krijuar koksiksin te njerëzit, gorillat dhe shimpanzetë.

Megjithatë, mbetet e paqartë pse dhe si kompozimet e krijesave të lashta përcaktuan se humbja e bishtit ishte më e mira për mbijetesën evolucionare.

Eksperimentet me minj zbuluan se humbja e bishtit mund të përkojë gjithashtu me një rritje të defekteve të tubit nervor, të cilat te njerëzit mund të shkaktojnë sëmundje si spina bifida – një dhimbje kur shtylla kurrizore nuk përputhet siç duhet me palcën kurrizore.

“Eksperimentet e ardhshme do të testojnë teorinë se në një kompromis të lashtë evolucionar, humbja e bishtit te njerëzit kontribuoi në defektet e lindjes së tubit nervor”, thotë autori i studimit Itai Yanai.