A mund të jetë ky planet i “banueshëm” – astronomët zbulojnë misterin - Gazeta Express
string(65) "a-mund-te-jete-ky-planet-i-banueshem-astronomet-zbulojne-misterin"

Mistere

Gazeta Express

20/12/2022 21:37

A mund të jetë ky planet i “banueshëm” – astronomët zbulojnë misterin

Mistere

Gazeta Express

20/12/2022 21:37

Galaktika jonë mund të jetë plot me botë të jetueshme si e jona pasi astronomët vunë re dy planetë të tjerë të ngjashëm me Tokën në “zonën e banueshme” në një yll.

Studiuesit zbuluan dy planetë me masa të ngjashme me Tokën që rrotullohen rreth yllit GJ 1002, që është më pak se 16 vite dritë nga Sistemi Diellor.

Lexo Edhe:

Yjet xhuxh të kuq janë të vegjël dhe të ftohtë në temperaturë dhe janë lloji më i zakonshëm i yjeve në galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit.

Studiuesi Alejandro Suarez Mascareno tha: “Natyra duket e vendosur të na tregojë se planetët e ngjashëm me Tokën janë shumë të zakonshëm.

Me këto dy ne tani njohim shtatë në sistemet planetare mjaft afër Diellit.” Të dy planetët janë në zonën e banueshme të yllit të tyre, ku temperatura është në nivelin që mund të ekzistojë uji.

Studiuesit besojnë se mund të jetë e mundur të zbulohet struktura e atmosferës së tyre – duke përfshirë nëse ka oksigjen.

Afërsia e yllit me Sistemin tonë Diellor nënkupton që dy planetët, veçanërisht GJ 1002c, mund të analizojnë atmosferat e tyre bazuar ose në dritën e tyre të reflektuar ose në emetimin e tyre termik.