A mund të dalloni një psikopat? Shkencëtarët thonë se cilat shenja e tradhtojnë - Gazeta Express
string(78) "a-mund-te-dalloni-nje-psikopat-shkencetaret-thone-se-cilat-shenja-e-tradhtojne"

A mund të dalloni një psikopat? Shkencëtarët thonë se cilat shenja e tradhtojnë

Mistere

Gazeta Express

21/07/2023 22:39

Termi “psikopat” shpesh keqpërdoret në të folurit e përditshëm, por në fakt tregon një person që shfaq sjellje të fortë antisociale, pamëshirshmëri ekstreme, mungesë pendimi dhe përdorimin e mashtrimit dhe manipulimit për të arritur një qëllim të dëshiruar.

Disa ekspertë besojnë se psikopatia është një sëmundje mendore e lindur dhe jo e fituar. Shkenca zbulon se për çfarë duhet të keni kujdes.

Lexo Edhe:

1. Janë më pak gogësitë

Duhet të dini për fenomenin e gogëzimit dhe ngjitshmërinë e tij, ndaj kur filloni të gogdisni, ai gogitet pranë jush.

Domethënë, ky fenomen lidhet me ndjeshmërinë, cilësinë kryesore që psikopatët nuk e kanë në personalitetin e tyre.

Një studim i vitit 2015 i kryer nga Universiteti Baylor në Teksas shqyrtoi tiparet e personalitetit të 135 studentëve të kolegjit, duke përfshirë gjakftohtësinë, moskonformitetin rebel dhe egocentrizmin, dhe zbuloi se subjektet me kokë të ftohtë “rezistonin” duke përsëritur një model gogësish.

2. Modele të çuditshme gjumi

Lista kontrolluese e tipareve psikopatike përfshin gjithashtu aspekte pozitive të personalitetit si karizma, sharmi, kreativiteti dhe produktiviteti.

Por është pikërisht kjo kreativitet që shpesh i bën ata të pagjumësi, duke ua mohuar mundësinë për të bërë një gjumë të shëndoshë.

Një studim i kryer mes 263 studentëve të kolegjit të anketuar tregoi se njerëzit që priren të qëndrojnë zgjuar shfaqnin tipare të personalitetit antisocial si narcisizmi, makiavelizmi (aftësia për të manipuluar) dhe tendenca psikopatike.

3. Gjuha e trupit

Shkencëtarët kanë zbuluar se ata me prirje psikopatike nuk e lëvizin kokën aq shumë gjatë të folurit.

Një studim analizoi kokat e 507 të burgosurve gjatë bisedave të regjistruara dhe zbuloi se ata me sjellje të rënda dhe të vazhdueshme antisociale ishin më të ngurtë se të tjerët.

Ky ishte një zbulim interesant sepse qysh në vitin 900 para Krishtit. Është zbuluar se njerëzit që flasin sinqerisht kanë tendencë të lëvizin kokën, të injorojnë sytë dhe të nervozojnë gjatë ndërveprimit.

Një pozicion statik i kokës mund të jetë një taktikë e qëllimshme e përdorur nga ata me tipare psikopatike për të zhvilluar një ndjenjë besimi dhe qetësie te bashkëbiseduesi.