A është ky zogu më i sjellshëm i natyrës? - Gazeta Express
string(40) "a-eshte-ky-zogu-me-i-sjellshem-i-natyres"

A është ky zogu më i sjellshëm i natyrës?

Mistere

Gazeta Express

04/04/2024 22:21

A është ky zogu më i sjellshëm i natyrës? Trishtili japonez përdor lëvizjet e krahëve për të përcjellë mesazhin “pas teje”

Trishtili japonez, një specie e vogël zogjsh, ka befasuar studiuesit me aftësinë e tij për të komunikuar përmes gjesteve, duke shfaqur një nivel të sofistikimit që më parë i atribuohej vetëm primatëve. Shkencëtarët nga Universiteti i Tokios vëzhguan zogjtë duke përdorur lëvizjet e krahëve për të përcjellë mesazhe te partnerët e tyre, të ngjashme me fjalët “pas teje” para se të hynin në fole.

Studiuesi kryesor Toshitaka Suzuki vuri në dukje se trishtilat japonezë janë të njohur për vokalizimet e tyre të ndryshme, gjë që e shtyu ekipin të hetojë përdorimin e tyre të mundshëm të gjesteve fizike. Nëpërmjet vëzhgimit dhe analizës së kujdesshme, ata zbuluan se zogjtë kryejnë shfaqje me krahë për t’i nxitur partnerët e tyre të hyjnë të parët në fole, veçanërisht kur kthehen me ushqim për të vegjlit e tyre.

Kjo sjellje është vërejtur më shpesh te zogjtë femra, duke sugjeruar një dominim në procesin e ngritjes së foleve. Interesante është se rrahja e krahëve drejtohej drejt partnerit dhe jo hyrjes së folesë, gjë që tregonte një strategji komunikimi të qëllimshme.

Studimi sfidon nocionet e mëparshme se vetëm njerëzit dhe majmunët e mëdhenj zotërojnë aftësitë njohëse të kërkuara për gjeste simbolike. Duke demonstruar përdorimin e gjesteve simbolike te zogjtë, hulumtimi zgjeron të kuptuarit tonë për komunikimin dhe njohjen e kafshëve.

Ky zbulim u shtohet gjetjeve të mëparshme nga ekipi hulumtues i profesor Suzukit, duke theksuar kompleksitetin e sistemeve të komunikimit në trishtilit japonez. Aftësia e tyre për të kombinuar thirrjet në fraza për të përcjellë kuptime të ndryshme nënvizon më tej sofistikimin e komunikimit të shpendëve.

Në përgjithësi, ky studim hedh dritë mbi aftësitë e jashtëzakonshme të komunikimit të trishtilave japonezë dhe sugjeron se gjestet simbolike mund të jenë më të përhapura në mbretërinë e kafshëve sesa mendohej më parë.