8 fakte për evolucionin e njeriut - Gazeta Express
string(33) "8-fakte-per-evolucionin-e-njeriut"

Mistere

Gazeta Express

04/11/2022 21:59

8 fakte për evolucionin e njeriut

Mistere

Gazeta Express

04/11/2022 21:59

1. Ne nuk kemi evoluar nga majmunët

Ndryshe nga imazhi i popullarizuar i njerëzimit që “lind” nga majmunët, njerëzit modernë – Homo sapiens – nuk u zhvilluan drejtpërdrejt nga majmunët e gjallë sot, por përkundrazi ne ndajmë një paraardhës të përbashkët. Rrugët tona evolucionare ndryshuan nga ato të shimpanzeve dhe gorillave rreth gjashtë milionë vjet më parë. Megjithëse ne ndajmë mbi 90% të ADN-së sonë me ta, majmunët janë kushërinj të largët, jo gjyshërit stër-stër-stër (etj.).

Lexo Edhe:

2. Në fakt jeni më pak se gjysma e njeriut

Rreth 43%, për të qenë të saktë. Pjesa më e madhe e trupit tuaj përbëhet nga qeliza njerëzore, ndërsa pjesa tjetër është një përzierje e baktereve, viruseve dhe kërpudhave që kombinohen për të krijuar mikrobiomën tuaj. Kjo mendohet të jetë po aq individuale për çdo person sa gjurmët e gishtave dhe luan një rol në shumë funksione vitale të trupit nga tretja deri te sistemi imunitar.

3. Darvini nuk kishte të drejtë për gjithçka

Ai është më i njohur për popullarizimin e teorisë së evolucionit në librin e tij, Mbi origjinën e specieve, por Charles Darwin kishte gjithashtu disa ide shumë të pabazuara për qeniet njerëzore… Në një libër të mëvonshëm, ai shkroi se cilësitë si intelekti dhe ndjenja e nuhatjes ishin më i madh ose më i vogël në grupe të ndryshme racore. Ai gjithashtu mendonte se “mesatarja e fuqisë mendore te burri duhet të jetë mbi atë të gruas”. Eshtë e panevojshme të thuhet se asnjë nga këto pretendime nuk është vërtetuar.

4. Jemi plot me mbetje evolucionare

Evolucioni mund të jetë një proces i ngadalshëm dhe ndonjëherë gjërat qëndrojnë rreth shumë brezave pasi nuk kanë më qëllim. Këto mbetje, ose tipare të mbetura, gjenden edhe te qeniet njerëzore. Apendiksi mendohet se ka qenë i përfshirë në tretje për paraardhësit tanë të largët, por duket se është kryesisht i zhdukur në trupin e njeriut sot. Shumë primatë kanë dhëmbë të mençur për të bluar ushqimin e tyre fijor, por yni duket se po grumbullohet pasi nofulla e njeriut bëhet më e vogël me një dietë të butë. Megjithatë ndonjëherë evolucioni gjen një përdorim të mirë për organet vestigjiale. Koksiku ose bishti, i përdorur më parë për ekuilibër, tani është një spirancë për muskujt.

5. “Ethet” janë kryesisht të padobishme

Kur paraardhësit tanë më të mprehtë ndiheshin të ftohtë, një refleks i dobishëm do t’i kontraktonte muskujt e vegjël në bazën e folikulave të flokëve të tyre, duke bërë që veshja e tyre të ngrihej dhe të bllokonte më shumë ajër për t’i mbajtur ata të ngrohtë. E njëjta përgjigje ka mbetur në lëkurën e njeriut gjatë shumë fazave evolucionare, por për fat të keq këto ditë ngritja e qimeve të holla në trupin tuaj nuk ju kujton më shumë se mund t’ju duhet një kërcyes. Thjesht mendoni mendime të ngrohta.

6. Por të vjellat e mëngjesit mund të kenë një qëllim

Të ndihesh i sëmurë gjatë gjithë kohës ndërsa po përpiqesh të ushqesh një fëmijë në rritje mund të duket si një gabim i tmerrshëm nga ana e evolucionit, por ajo që për një kohë të gjatë mendohej si një efekt anësor i pafat i hormoneve të shtatzënisë mund të ishte në fakt një zhvillim i zgjuar. Ndërsa produktet shtazore si mishi dhe vezët tani janë të sigurta për t’u ngrënë falë teknologjisë së ftohjes, për njerëzit e hershëm ato do të kishin paraqitur një rrezik të lartë të toksinave në shtatzëninë e hershme. Studiuesit tani mendojnë se zhvillimi i një neverie të fortë ndaj këtyre ushqimeve specifike ishte në fakt një mekanizëm mbrojtës për të shmangur sëmundjet, ndërsa fetusi ishte ende në fazat e hershme të zhvillimit.

Tani mendohet se nuk ka pasur një “djep” të vetëm të njerëzimit dhe se njerëzit e hershëm ka të ngjarë të evoluojnë në shumë vende në të njëjtën kohë.

7. Lloji ynë u zhvillua rreth 300,000 vjet më parë

Historia e origjinës sonë po ndryshon vazhdimisht ndërsa bëhen zbulime të reja. Në vitin 2017, historia jonë u zhvendos me pothuajse 100,000 vjet kur një kafkë nga Maroku u bë shembulli më i vjetër i njohur i Homo sapiens, duke tejkaluar rekordin 195,000 vjeçar të mbajtur nga mbetje të tjera nga Etiopia. Tani mendohet se nuk ka pasur një “djep” të vetëm të njerëzimit dhe se njerëzit e hershëm ka të ngjarë të evoluojnë në shumë vende në të njëjtën kohë, në të gjithë Afrikën, dhe se ne kemi ende shumë për të mësuar.

8. Nuk kemi mbaruar së evoluari

Ne jemi ende duke u përshtatur për të përballuar botën përreth nesh dhe tani shkencëtarët mund të gjurmojnë evolucionet e vazhdueshme në gjenet njerëzore. Në mesin e britanikëve, gjeni për tolerancën ndaj laktozës është përhapur me shpejtësi në 100 brezat e fundit – ose rreth 2000 vjet – duke lejuar më shumë prej nesh të pinë qumësht lope. Trupat tanë ka të ngjarë të vazhdojnë të zhvillohen së bashku me mënyrën tonë të ndryshimit të jetës!/bbc.