Vitamina që mund të shkaktojë rrjedhje të fshikëzës së urinës - Gazeta Express
string(61) "vitamina-qe-mund-te-shkaktoje-rrjedhje-te-fshikezes-se-urines"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

02/05/2022 19:47

Vitamina që mund të shkaktojë rrjedhje të fshikëzës së urinës

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

02/05/2022 19:47

Ndonjëherë ndodh pas një teshtitjeje. Herë të tjera ndodh kur vraponi ose ushtroni. Shumë herë, e qeshura është fajtori më i madh i të gjithëve.

Nëse keni pasur ndonjëherë një rrjedhje të fshikëzës, jeni njohur me tronditjen, sikletin dhe humorin që vjen me të.

Lexo Edhe:

Përqafimi i këtyre momenteve me mendjelehtësi mund të ndihmojë, por megjithatë askush nuk dëshiron të ndërpritet nga një shpërthim i papritur urinimi. Nëse mund të bëni diçka të thjeshtë për të reduktuar mundësinë e rrjedhjes, mund të ia vlen të bëni një goditje. Hulumtimet sugjerojnë se ka një rregullim të lehtë midis suplementeve tuaja: vitamina D.

Siç shpjegohet në një përmbledhje nga  International Urogynecology Journal, nivelet e ulëta të vitaminës D në trup janë të lidhura me mos mbajtjen e urinës. Studiuesit nga Universiteti Ben-Gurion i Negevit në Izrael ngritën hipotezën se vitamina D mund të luajë një rol në rrjedhjet e fshikëzës për shkak të pranisë së saj në qelizat e muskujve në të gjithë trupin.

Për të gjetur prova që vërtetonin teorinë, ekipi analizoi 12 studime të ndryshme që u fokusuan në mos mbajtjen e urinës, çrregullimet e dyshemesë së legenit, fshikëzën tepër aktive dhe çështje të ngjashme.

Shumica e studimeve treguan një lidhje të rëndësishme midis marrjes së vitaminës D dhe mos mbajtjes së urinës. Të dhënat sugjeruan gjithashtu se fillimi dhe ashpërsia e rrjedhjes rritet ndërsa nivelet e vitaminës D në trup ulen.

Megjithëse disa studime nuk treguan asnjë lidhje midis vitaminës D dhe mos mbajtjes së urinës, të njëjtat studime zbuluan se plotësimi i vitaminës D ishte një trajtim efektiv për rrjedhjet e fshikëzës.

Të gjitha hulumtimet në rishikim zbatohen drejtpërdrejt për gratë dhe të rriturit e moshuar. Një studim i vitit 2016 i botuar në  Gazetën Evropiane të Ushqyerjes Klinike , për shembull, zbuloi se të moshuarit që jetonin të pavarur dhe që vuajnë nga mos mbajtjeje urinare, kishin shumë të ngjarë të kishin mungesë të  vitaminës D.