Viruset e Arktikut mund të shkaktojnë një pandemi të re, paralajmërojnë shkencëtarët - Gazeta Express
string(83) "viruset-e-arktikut-mund-te-shkaktojne-nje-pandemi-te-re-paralajmerojne-shkencetaret"

Viruset e Arktikut mund të shkaktojnë një pandemi të re, paralajmërojnë shkencëtarët

Shneta tjera

Gazeta Express

23/01/2024 19:18

Njerëzimi po përballet me një kërcënim të ri të çuditshëm pandemik, paralajmërojnë shkencëtarët. Viruset e lashta të ngrira në permafrost të Arktikut mund të çlirohen nga ngrohja e klimës së Tokës dhe të shkaktojnë shumë sëmundje.

Pjesë të viruseve të zombive tashmë janë izoluar nga studiuesit, të cilët kanë frikë se një luftë e re mjekësore globale mund të shkaktohet, jo nga një sëmundje e re për shkencën, por nga një sëmundje nga e kaluara e largët.

Lexo Edhe:

Si rezultat, shkencëtarët filluan të planifikojnë një rrjet monitorimi Arktik që do të identifikonte rastet e hershme të sëmundjeve të shkaktuara nga mikroorganizmat e lashtë. Përveç kësaj, ai do të ofrojë karantinë dhe trajtim mjekësor profesional për personat e infektuar në përpjekje për të parandaluar shpërthimet dhe parandalimin e largimit të personave të infektuar nga rajoni.

– Aktualisht, analizat e kërcënimeve pandemike fokusohen në sëmundjet që mund të shfaqen në rajonet jugore dhe më pas të përhapen në veri. Ka viruse që kanë potencialin të infektojnë njerëzit dhe të fillojnë një epidemi të re të sëmundjes – thotë gjenetisti Jean-Michel Clavery nga Universiteti i Aix-Marseille.

Kjo pikëpamje mbështetet nga virologu Marion Koopmans nga Qendra Mjekësore Erasmus në Roterdam.

– Ne nuk e dimë se çfarë virusesh gjenden në permafrost, por mendoj se ekziston një rrezik real që të ketë një që mund të shkaktojë një shpërthim të një sëmundjeje, të themi një formë e lashtë e poliomielitit. Duhet të supozojmë se diçka e tillë mund të ndodhë – thotë Marion.

Në vitin 2014, Clavery udhëhoqi shkencëtarët që izoluan viruse të gjalla në Siberi dhe treguan se ata ende mund të infektonin organizmat njëqelizore – edhe pse ata ishin varrosur në permafrost për mijëra vjet. Hulumtimet e mëtejshme, të publikuara vitin e kaluar, zbuluan ekzistencën e disa llojeve të ndryshme të virusit nga shtatë vende të ndryshme në Siberi dhe treguan se ato mund të infektonin qelizat e kultivuara. Një mostër e virusit ishte 48,500 vjeç.

– Viruset e izoluara mund të infektojnë vetëm amebat dhe nuk paraqesin asnjë rrezik për njerëzit. Por kjo nuk do të thotë se viruset e tjerë të ngrirë aktualisht në permafrost nuk do të shkaktojnë sëmundje te njerëzit. Për shembull, ne kemi identifikuar gjurmë gjenomike të lisë dhe viruseve herpes, të cilët janë patogjenë të njohur njerëzor – thotë Clavery.

Permafrost mbulon një të pestën e Hemisferës Veriore dhe përbëhet nga toka që është mbajtur në temperatura nën zero për një kohë të gjatë. Disa shtresa kanë mbetur të ngrira për qindra mijëra vjet, kanë zbuluar shkencëtarët.

– Pika kryesore për permafrost është se është i ftohtë, i errët dhe pa oksigjen, dhe këto kushte janë perfekte për ruajtjen e materialit biologjik. Ju mund të vendosni kos në permafrost, dhe ai do të jetë i ngrënshëm 50,000 vjet më vonë – thotë Clavery.

Por permafrost në botë po ndryshon. Shtresat e sipërme të rezervave kryesore të planetit – në Kanada, Siberi dhe Alaskë – po shkrihen pasi ndryshimet klimatike ndikojnë në mënyrë disproporcionale në Arktik. Sipas meteorologëve, rajoni po ngrohet disa herë më shpejt se norma mesatare e rritjes së ngrohjes globale.

Megjithatë, nuk është shkrirja e permafrostit që paraqet rrezikun më të menjëhershëm.

– Rreziku vjen nga një tjetër ndikim i ngrohjes globale: zhdukja e akullit të detit Arktik. Ai mundëson rritjen e transportit, trafikut dhe zhvillimit industrial në Siberi. Operacione masive të minierave janë planifikuar dhe vrima të mëdha do të shpohen në permafrost të thellë për të nxjerrë naftë dhe xehe. Këto operacione do të çlirojnë sasi masive të patogjenëve që ende lulëzojnë atje. Minatorët do të hyjnë dhe do të thithin viruset. Pasojat mund të jenë katastrofike – thotë Clavery.

Shkencëtarët besojnë se permafrost mund të përmbajë viruse që janë deri në një milion vjet të vjetra dhe për këtë arsye më të vjetër se speciet tona.

– Sistemi ynë imunitar mund të mos ketë qenë kurrë në kontakt me disa prej atyre mikroorganizmave, dhe ky është një tjetër shqetësim. Skenari i një virusi të panjohur që dikur infektoi një Neandertal të kthehet tek ne, megjithëse nuk ka gjasa, është bërë një mundësi reale – thotë Clavery.

“Tani po përballemi me një kërcënim të prekshëm dhe duhet të jemi të gatshëm ta përballojmë atë”, shton ai.