Viagra mund të ndihmojë në parandalimin e demencës - Gazeta Express
string(50) "viagra-mund-te-ndihmoje-ne-parandalimin-e-demences"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

12/06/2024 21:22

Viagra mund të ndihmojë në parandalimin e demencës

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

12/06/2024 21:22

Viagra, e njohur zakonisht për trajtimin e mosfunksionimit erektil, mund të shërbejë për parandalimin e demencës duke rritur qarkullimin gjakut në tru, sipas një hulumtimi të Universitetit të Oksfordit.

Përbërësi aktiv i ilaçit, sildenafili, lehtëson ereksionin duke rritur qarkullimin e gjakut në penis. Ky mekanizëm mund të shtrihet në tru, duke u ardhur në ndihmë individëve me sëmundje si demenca vaskulare, e karakterizuar nga reduktimi i qarkullimit të gjakut në tru.

Lexo Edhe:

Studimi përfshiu 75 pjesëmarrës me shenja të sëmundjes së enëve të vogla, një pararendës i demencës vaskulare. Ata morën sildenafil, një placebo dhe cilostazol, një ilaç që përmirëson qarkullimin, gjatë periudhave trejavore. Rezultatet treguan përmirësim të qarkullimit të gjakut në enët e trurit, veçanërisht në ato që marrin sildenafil, me më pak efekte anësore në krahasim me cilostazolin.

Dr. Alastair Webb, autori i studimit, theksoi natyrën e tij pioniere, duke theksuar potencialin e sildenafilit për të përmirësuar demencën vaskulare duke rritur qarkullimin e gjakut dhe reagimin e enëve në tru. Ky zbulim mund të ofrojë shpresë për parandalimin e demencës dhe kërkon hetime të mëtejshme në prova më të mëdha.

Veç demencës, përfitimet e sildenafilit shtrihen te sëmundja e Alzheimerit. Hulumtimet sugjerojnë një incidencë më të ulët të Alzheimerit tek meshkujt që përdorin ilaçe për mosfunksionimin erektil krahasuar me jo-përdoruesit. Këto gjetje lënë të kuptohet për efektet më të gjera neuroprotektive të sildenafilit, duke ndikuar potencialisht në përparimin e Alzheimerit.

Ndërsa potenciali terapeutik i sildenafil zgjerohet, shqetësimet për sigurinë e tij vazhdojnë. Ilaçet e njohura për ereksion si Viagra dhe Cialis janë shoqëruar me mbi 200 vdekje në Britani që nga viti 1998, megjithëse shkakësia e drejtpërdrejtë mbetet e paprovuar. Efektet anësore të raportuara, përfshirë vdekjet, monitorohen sipas skemave rregullatore, duke theksuar nevojën për vigjilencë të vazhdueshme.

Pavarësisht shqetësimeve për sigurinë, ekspertët pohojnë sigurinë e përgjithshme të barnave për mosfunksionimin erektil, duke ia atribuuar incidentet faktorëve si problemet shëndetësore paraekzistuese dhe jo toksicitetit të ilaçit. Burrat mund të përdorin lehtësisht sildenafil dhe barna të ngjashme, duke nënvizuar rëndësinë e përdorimit të informuar.

Roli i Viagrës mund të kapërcejë funksionin e saj kryesor, duke ofruar përfitime të mundshme në parandalimin e demencës dhe më gjerë. Megjithatë, shqyrtimi i kujdesshëm i sigurisë dhe kërkimi i vazhdueshëm janë të domosdoshme për të maksimizuar potencialin e tij terapeutik duke minimizuar rreziqet.