Vezët kanë kolesterol por nuk e rrisin atë - Gazeta Express
string(44) "vezet-kane-kolesterol-por-nuk-e-rrisin-ate-2"

Vezët kanë kolesterol por nuk e rrisin atë

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

06/02/2023 19:09

Është e vërtetë që vezët janë të pasura me kolesterol.

Në fakt, një vezë e vetme përmban 212 mg, që është mbi gjysmën e asaj që duhet marrë në ditë të rekomanduar prej 300 mg.

Lexo Edhe:

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani në mend se kolesteroli në një dietë jo domosdoshmërisht ngre kolesterolin në gjak.

Mëlçia në të vërtetë prodhon sasi të mëdha të kolesterolit çdo ditë të vetme. Kur e rritni konsumimin e kolesterolit dietik, mëlçia juaj prodhon më pak kolesterol.

Sidoqoftë, përgjigja ndaj ngrënies së vezëve ndryshon midis individëve.

Në 70% të njerëzve, vezët nuk rrisin aspak kolesterolin

Në 30% të tjera vezët mund të rrisin butësisht kolesterolin total dhe LDL

Sidoqoftë, njerëzit me çrregullime gjenetike si hiperkolesterolemia familjare ose një variant gjen i quajtur ApoE4 duhet të kufizojnë ose shmangin vezët.