Vazhdoni të ëndërroni të njëjtën ëndërr? Ekspertët shpjegojnë se çfarë do të thotë dhe kur të shkoni te mjeku - Gazeta Express
string(108) "vazhdoni-te-enderroni-te-njejten-enderr-ekspertet-shpjegojne-se-cfare-do-te-thote-dhe-kur-te-shkoni-te-mjeku"

Vazhdoni të ëndërroni të njëjtën ëndërr? Ekspertët shpjegojnë se çfarë do të thotë dhe kur të shkoni te mjeku

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

14/05/2024 21:01

Ëndrrat e përsëritura mund të kenë një kuptim më të thellë. Somnologët me përvojë inkurajojnë njerëzit të marrin në konsideratë arsyet e mundshme për këtë fenomen. Ëndrrat e përsëritura shpesh vijnë në formën e maktheve, të tilla si rënia, vonesa, ndjenja e përhumbjes ose situata të pashpresë.

Është e rëndësishme të theksohet se këto ëndrra nuk ndodhin çdo natë; mjafton të shfaqet disa herë në muaj ose në disa vite. Kur i njëjti skenar ëndërrohet më shumë se një herë, konsiderohet një ëndërr e përsëritur, sipas Deirdre Barrett, një psikologe e Harvardit e specializuar në ëndrrat.

Lexo Edhe:

Këto ëndrra janë më të zakonshme në fëmijëri, por mund të ndodhin edhe më vonë në jetë. Ndonjëherë ato janë identike me ëndrrat e mëparshme, ndërsa ndonjëherë mund të kenë një skenar të ngjashëm. Kur njerëzit mendojnë për ëndrrat e mëparshme, mund të ndodhë dëmtim i kujtesës ose humbja e interesit për ëndrrat, duke e bërë të vështirë interpretimin e tyre, vëren Dr. Nirit Sofer-Dudek, një psikolog klinik. Tri arsyet kryesore për shfaqjen e këtyre ëndrrave janë:

Stresi i përditshëm

Nëse ëndërroni se jeni vonë në punë ose në shkollë, kjo mund të jetë një shenjë e qartë se jeni të stresuar për përgjegjësitë tuaja dhe ndiheni të paaftë për t’i kryer ato në kohë. Këto shqetësime mund të jenë të pranishme, por nuk shprehen shpesh gjatë gjendjes së zgjuar, ndaj manifestohen përmes gjumit. Tema të tjera të zakonshme në ëndrrat e përsëritura përfshijnë ndjenjat e turpit ose mungesës së kompetencës në krahasim me të tjerat, si dhe kërcënimin e aksidenteve me makinë dhe fatkeqësive natyrore. Disa njerëz ëndërrojnë stresin që lidhet me testet e shkollës apo përgjigjen e mësimeve për të cilat nuk janë përgatitur, edhe pse prej vitesh nuk kanë shkuar në shkollë. Këto ëndrra mund të pasqyrojnë një frikë nga dështimi ose autoritet në gjendjen e zgjuar. Ëndrrat e humbjes së dhëmbëve ose flokëve mund të tregojnë ndjenjën e mungesës së shpresës ose frikën e humbjes së gjërave të rëndësishme në jetë.

Trauma të përjetuara

Njerëzit që kanë kaluar përvoja traumatike shpesh kanë ëndrra të përsëritura. Truri përpiqet të kapërcejë dhe përpunojë ngjarje traumatike përmes ëndrrave, të cilat mund të jenë aq reale dhe intensive sa që personi të zgjohet papritur. Për shkak të përpunimit jo të plotë, këto ëndrra mund të përsëriten. Nëse e kuptoni se çfarë ju shqetëson në jetën reale, mund të përpiqeni të shkruani mendimet tuaja përpara se të shkoni në shtrat. Kjo mund të zvogëlojë gjasat e përsëritjes së ëndrrave stresuese.

Faktorët e jashtëm

Ëndrrat e këqija mund të jenë rezultat i higjienës së dobët para gjumit, thotë Sofer-Dudek. Shumë faktorë mund të ndikojnë në gjumin, duke përfshirë pirjen e kafesë vonë gjatë natës, alkoolin, punën deri vonë ose mungesën e gjumit të mjaftueshëm. Për të përmirësuar cilësinë e gjumit, është e rëndësishme të adoptoni zakone të shëndetshme përpara se të shkoni në shtrat dhe të siguroni një gjumë të rehatshëm dhe cilësor. Është gjithashtu e rëndësishme të eliminoni gjërat që mund t’ju shqetësojnë gjumin në dhomën e gjumit, të tilla si mjedisi i zhurmshëm ose temperaturat e pakëndshme. Nëse vazhdoni të shihni ëndrra të përsëritura që ndikojnë në lumturinë dhe cilësinë e jetës suaj, merrni parasysh të shihni një mjek dhe të diskutoni terapitë e mundshme.