Tre gabime që ju pengojnë të jeni prindër të qetë, sipas një psikologu - Gazeta Express
string(69) "tre-gabime-qe-ju-pengojne-te-jeni-prinder-te-qete-sipas-nje-psikologu"

Shneta

Gazeta Express

09/06/2024 0:02

Tre gabime që ju pengojnë të jeni prindër të qetë, sipas një psikologu

Shneta

Gazeta Express

09/06/2024 0:02

Prindërimi i qetë është i rëndësishëm për krijimin e një mjedisi të sigurt dhe të qëndrueshëm për fëmijët.

Megjithatë, ndonjëherë është e vështirë të qëndroni të qetë për shkak të stresit dhe sfidave të përditshme. Prindërit shpesh përballen me situata stresuese që vënë në provë durimin e tyre. Psikologia e fëmijëve dhe edukatorja e prindërve, Jaimie Bloch, veçoi disa arsye të tjera pse prindërit humbasin durimin. Në një postim të fundit në Instagram, ajo ka theksuar tre gabime që i pengojnë prindërit të qëndrojnë të qetë.

Lexo Edhe:

Ju reagoni tepër ndaj situatave të caktuara.

“Në vend që të reagoni shumë shpejt dhe fort, jini të vetëdijshëm për momentin kur ndiheni sikur po provokoheni. Përpara se t’i përgjigjeni fëmijës suaj, qetësohuni. Kjo mund të duket si të marrësh disa frymëmarrje të thella qetësuese për 40 sekonda duke përsëritur një pohim të dobishëm për prindërit”, këshillon Bloch.

Ju fajësoni për zemërimin tuaj vetëm fëmijët

“Është e lehtë të fajësosh sjelljen e fëmijëve, por 90 për qind të rasteve ne jemi të zemëruar sepse ishim nën stres. Prandaj, jini të vetëdijshëm për plagët dhe shkaktarët. Si prindër, ne duhet të marrim përgjegjësinë për reagimet tona dhe të kuptojmë se këto janë plagët tona”, vëren psikologu.

Ju besoni se fëmija dëshiron t’ju mërzisë me qëllim

“Kjo krijon një narrativë ‘unë kundër jush’, e cila vetëm do të rrisë zhgënjimin dhe shkaktarët tuaj. Në vend të kësaj, mbani mend se fëmija juaj po lufton dhe nuk po përpiqet qëllimisht t’i vështirësojë gjërat për ju”, përfundoi Bloch.