Tin Dirdamal Masterclass / The Lost Sound of Future: Kino Armata - Gazeta Express
string(61) "tin-dirdamal-masterclass-the-lost-sound-of-future-kino-armata"

Tin Dirdamal Masterclass / The Lost Sound of Future: Kino Armata

Arte

Gazeta Express

29/07/2022 14:44

‘Kino Armata’ e mirëpret edhe me 12 gusht Tin Dirdamal, më fillim nga ora 12 deri në orën 16:00 me një masterklasë mbi krijimin e filmave që kërkon të gjejë narrativa të reja larg botës së filmit.

TIN DIRDAMAL MASTERCLASS
The Lost Sound of Future

Lexo Edhe:

Një masterklasë mbi krijimin e filmave që kërkon të gjejë narrativa të reja larg botës së filmit. Aty ku trillimi takohet me realen, ku filmi dhe jo-filmi bashkohen. Larg formulave, skenarëve, shkollave të filmit dhe ekipeve. Në kërkim të një vendi ku krijimi dhe shkatërrimi ulen në të njëjtën tryezë për të ngrënë. Përdorimi i gabimeve dhe kufizimeve si forcë lëvizëse, dhe mosnjohjes si busull. Kjo masterklasë ka lindur nga një dashuri e thellë dhe një neveri e madhe ndaj kinemasë.

Nuk ka kufizim pjesëmarrësish. Filmbërësit, jo-filmbërësit, artistët dhe jo-artistët janë të mirëseardhur.

PËR TIN DARDAMAL

I lindur 165 kilometra në jug të kufirit SHBA-Meksikë, regjisor autodidakt dhe artist aksidental. Ai e mat suksesin e filmave të tij me atë se sa nga vetja e braktis gjatë procesit. Gjithashtu autodidakt në psikologji dhe arkitekturë. Ai përdor gabimet dhe kufizimet si forcën e tij lëvizëse, mosnjohjen si busullën e tij.

Ai është një mbështetës i plagjiaturës dhe është një injorant i madh i çështjeve botërore. Ai beson se gënjeshtra mund të jetë një instrument për t’iu qasur së vërtetës. Atij i duhen mesatarisht 5.5555 vjet për të përfunduar një film. Ai di të gjejë ujë nëntokësor, deri vonë nuk kishte lexuar asnjë libër në jetën e tij dhe fle në mënyrë të segmentuar. Ai është i bindur se mund të dokumentojë të ardhmen dhe e ka tentuar këtë shumë herë. Ai është cigan dhe nomad, jeton në vende për 2 deri në 3 vjet me mirëkuptimin se së shpejti do t’i braktisë. Ai ka jetuar për periudha të gjata kohore në Arizona, Bolivi, në veri të Indisë, në veri të Meksikës, në veri të Vietnamit, në perëndim të Turqisë dhe aktualisht në veri të Shqipërisë.

Në moshën 23-vjeçare ai rrëmbeu një aparat fotografik për herë të parë dhe bëri filmin e tij të parë aksidental dhe të metrazhit të gjatë me qëllimin e vetëm për t’ua treguar atë miqve dhe familjes së tij. Ky film fitoi një duzinë çmimesh në festivalet e filmit, duke përfshirë një çmim në Sundance. Deri më tani ka përfunduar 4 filma të metrazhit të gjatë dhe aktualisht është duke punuar në 4 të rinj. Ai është i vetmuar: ai drejton, prodhon, aktron, shkruan, bën kamerë dhe zë, kompozon muzikën, modifikon, korrigjon ngjyrat dhe bën dizajnin e zërit për filmat e tij.

Filmat e tij janë shfaqur dhe vlerësuar në disa nga vendet më të rëndësishme të artit dhe festivalet e filmit në mbarë botën duke përfshirë Bienalen e Venecias, Visions du Reel, IDFA, Jihlava, Punto de Vista, FICUNAM, etj. Ai ka marrë grante nga Instituti Sundance, Instituti i Filmit Tribeca dhe Artistët e Medias Rockefeller. Ai është ftuar për të mentoruar, dhënë seminare dhe masterklasa në UCLA, YALE, NYU, Hunter, UMASS, Union Docs (Brooklyn), DocLab (Hanoi), etj.

Ai përdor emra të ndryshëm, Tin Dirdamal nuk është emri i tij i vërtetë.

/Gazeta Express