Testimi i vaksinës së kancerit përfundoi me sukses - Gazeta Express
string(50) "testimi-i-vaksines-se-kancerit-perfundoi-me-sukses"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

26/12/2022 18:50

Testimi i vaksinës së kancerit përfundoi me sukses

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

26/12/2022 18:50

Një grup studiuesish ka përfunduar me sukses testimin e një vaksine të personalizuar kundër kancerit duke përdorur të njëjtën teknologji mRNA si disa vaksina Covid-19.

Vaksina eksperimentale, e bërë nga kompanitë farmaceutike Moderna dhe MSD, funksionon duke mësuar sistemin imunitar të kërkojë dhe shkatërrojë qelizat e kancerit. Mjekët shpresojnë se zbulimi do të çojë në mënyra të reja për të luftuar shumë lloje të kancerit.

Lexo Edhe:

Kompani të tjera farmaceutike planifikojnë të kryejnë kërkime të ngjashme, por ky është testi i parë i një vaksine të tillë tek pacientët.

Rezultatet e testimit treguan se vaksina reduktoi shanset e vdekjes së pacientëve me një formë të avancuar të kancerit dhe rikthimin e kancerit pas shërimit me 44 për qind.

Testimi u krye në 157 pacientë dhe ende nuk është vlerësuar nga ekspertë të pavarur dhe organe rregullatore. Vaksina është e shtrenjtë për t’u prodhuar sepse prodhohet posaçërisht për çdo pacient, por kompanitë nuk kanë treguar se sa do të kushtojë. /BBC/