Testi i ri i gjakut mund të zbulojë sëmundjen e Alzheimerit vite përpara diagnozës - Gazeta Express
string(82) "testi-i-ri-i-gjakut-mund-te-zbuloje-semundjen-e-alzheimerit-vite-perpara-diagnozes"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/01/2023 19:50

Testi i ri i gjakut mund të zbulojë sëmundjen e Alzheimerit vite përpara diagnozës

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/01/2023 19:50

Një test i ri mund të zbulojë sëmundjen e Alzheimerit tre vjet e gjysmë përpara se të diagnostikohet, sugjeron një studim i ri.

Hulumtimi i ri nga Instituti i Psikologjisë dhe Neuroshkencës në King’s College në Londër ka krijuar një test të bazuar në gjak që mund të parashikojë rrezikun e semundjes nga Alezheimer.

Lexo Edhe:

Studimi mbështet në idenë se përbërësit në gjakun e njeriut mund të ndikojnë në formimin e qelizave të reja të trurit, një proces i quajtur neurogjenezë. Ky proces ndodh në një pjesë të trurit të quajtur hipokampus që është i përfshirë në të mësuarit dhe kujtesën.

Ndërsa Alzheimer ndikon në formimin e qelizave të reja të trurit në hipokampus gjatë fazave të hershme të sëmundjes, hulumtimet e mëparshme kanë qenë në gjendje të studiojnë neurogjenezën në fazat e saj të mëvonshme vetëm përmes ekzaminimeve pas vdekjes.

Për të kuptuar ndryshimet e hershme, gjatë disa viteve studiuesit mblodhën mostra gjaku nga 56 njerëz me dëmtim të lehtë njohës (MCI), një gjendje ku dikush do të fillojë të përjetojë një përkeqësim të kujtesës ose aftësisë së tij njohëse.

Ndërsa jo të gjithë me MCI do të zhvillojnë sëmundjen e Alzheimerit, ata me këtë gjendje përparojnë drejt një diagnoze me një shkallë shumë më të lartë se popullata e gjerë.

Kur studiuesit përdorën vetëm mostrat e gjakut të mbledhura, ata zbuluan se ndryshimet në neurogjenezë ndodhën 3.5 vjet përpara një diagnoze klinike.

Sipas hulumtimit, mostrat e gjakut të mbledhura nga njerëzit që zhvilluan sëmundjen e Alzheimerit promovuan një rënie në rritjen dhe ndarjen e qelizave. Ata gjithashtu promovuan një rritje të vdekjes së qelizave apoptotike, procesi me të cilin qelizat programohen të vdesin, zbuloi studimi. /rtsh.al/