Temperatura ekstreme - dritaret duhet t’i mbani hapur apo mbyllur? - Gazeta Express
string(62) "temperatura-ekstreme-dritaret-duhet-ti-mbani-hapur-apo-mbyllur"

Shneta tjera

Gazeta Express

18/07/2023 19:31

Temperatura ekstreme – dritaret duhet t’i mbani hapur apo mbyllur?

Shneta tjera

Gazeta Express

18/07/2023 19:31

Kur nxehtësia e verës arrin kulmin e saj, shtëpitë tona mund të nxehen në mënyrë të pakëndshme, veçanërisht gjatë natës.

Bëhet joshëse hapja e dritareve për të lejuar pak ajër të pastër, por a duhet? Çfarë është më mirë gjatë një vale të nxehtit – dritaret e hapura apo të mbyllura?

Lexo Edhe:

Amin Al-Habaibeh, një profesor në Universitetin Nottingham Trent, tha për The Independent: “Nxehtësia vjen kryesisht nga rrezatimi diellor dhe ajri i ngrohtë. Është e rëndësishme të shmangni efektin serë sepse rrit temperaturën në shtëpi. Pra, nëse keni një lozhë të mbyllur, ballkon ose konservator, është e rëndësishme t’i mbani dritaret të hapura gjatë ditës dhe në mënyrë ideale ta izoloni atë hapësirë ​​nga pjesa tjetër e shtëpisë.”

Shkurtimisht, Al-Habaibeh thotë se përgjigja në pyetjen nëse duhet t’i mbajmë dritaret hapur varet nga lloji i banesës dhe temperatura e jashtme.

“Hapni dritaret kur temperatura brenda shtëpisë bëhet më e lartë se jashtë”. Në të kundërt mbajini të mbyllura”, vëren ai.

Psikologia Lindsey Browning pajtohet se është më mirë të mbani dritaret të mbyllura:

“Ju nuk dëshironi që ajri i jashtëm të hyjë në shtëpi dhe ta ngrohë atë.” Por kur dielli perëndon, ajri i jashtëm do të fillojë të ftohet. Në këtë pikë, është një ide e shkëlqyeshme të hapni dritaret për t’i futur ato në dhomën e gjumit, për të ndihmuar në ftohjen e saj dhe për të siguruar qarkullimin e nevojshëm të ajrit.”

Mbroni dhomat me pamje nga dielli nga nxehtësia duke ulur perdet dhe duke tërhequr perdet gjatë ditës. Gjithashtu rekomandohet të mbani dritaret të mbyllura nëse keni kondicionerin të ndezur në mënyrë që ajri më i freskët të qarkullojë.