Teknologjia e re që na ndihmon të zbulojmë kancerin më shpejt - Gazeta Express
string(61) "teknologjia-e-re-qe-na-ndihmon-te-zbulojme-kancerin-me-shpejt"

Shneta tjera

Gazeta Express

25/12/2023 19:53

Teknologjia e re që na ndihmon të zbulojmë kancerin më shpejt

Shneta tjera

Gazeta Express

25/12/2023 19:53

Fondacioni i NHS po përmbush tre objektivat kryesore të kancerit të përcaktuara nga qeveria të cilat janë.

Një pritje 28-ditore nga një referim urgjent, tek një pacient që i thuhet se ka kancer ose rezultat normal, një pritje 31-ditore nga vendimi për të trajtuar një pacient deri në kohën kur kryhet trajtimi i parë dhe një pritje 62-ditore nga një referim urgjent i mjekut të përgjithshëm për trajtimin e parë.

Lexo Edhe:

Sipas Sky News Infermieria Mbretërore në Huddersfield shfaq disa nga risitë e kësaj teknologjie, duke filluar me një test diagnostik të quajtur Cytosponge.

Cytosponge është një kapsulë e vogël e cila gëlltitet nga pacienti, përpara se veshja e kapsulës të shpërndahet në stomak për të lëshuar një furçë të vogël, e cila kur hiqet, lejon mbledhjen e qelizave nga rreshtimi i ezofagut. Këto qeliza më pas analizohen për çdo anomali. Ky test përdoret si një alternativë ndaj një endoskopie, e cila zgjat shumë dhe është më invazive,

 Përdorimi i Cytosponge është një shembull i përshpejtimit të diagnostikimit për njerëz, të cilët kanë “Ezofag Barrett”, një gjendje që do të thotë se ajo ka më shumë gjasa të zhvillojë kancerin e zorrëve.

Pra, ky është një përfitim vërtet i mirë në krahasim me mënyrën e vjetër të të bërit të gjërave kur duhet të presësh për biopsitë që mund të duhen disa javë për t’u rikthyer.

Cytosponge nuk është i vetmi mjet që besimi ka sjellë për të provuar dhe identifikuar kancerin më herët. Ai po përdor gjithashtu inteligjencën artificiale për të rishikuar rrezet X të gjoksit dhe për të ndihmuar në menaxhimin e ngarkesës së punës së radiografëve.

Algoritmi i AI, i njohur si rreze X e gjoksit me pika të kuqe, vlerëson skanimet e gjoksit në rreth shtatë sekonda, që do të thotë se pacientët mund të marrin rezultatet e tyre në të njëjtën ditë dhe të fillojnë trajtimin më shpejt.