Të gjitha zbulimet që bënë afro-amerikanët - Gazeta Express

Të gjitha zbulimet që bënë afro-amerikanët

Arte

Gazeta Express

25/06/2021 1:26

Nëpër shekuj të ndryshëm janë bërë zbulime të cilat në një mënyrë ose një tjetër e kanë ndryshuar mënyrën e jetesës së njerëzve.

E, shumë zbulime të rëndësishme që bota ka parë janë krijuar nga disa afro amerikanë, dhe CBC ju radhitë disa nga zbulimet më të rëndësishme që ata kanë bërë.

Zonja C.J Walker

Filantropistja dhe sipërmarrësja Madam C.J. Walker (emri i vërtetë Sarah Breedlove), e lindur nga pronarë aksionarësh të skllavëruar më parë, mbeti jetime në moshën shtatë vjeç. Pasi vuajti më vonë humbjen e flokëve nga një sëmundje, Walker shpiku një linjë inovative të produkteve të kujdesit për flokët që e bëri atë një nga milioneret e para pa trashëgimi të Amerikës. Kompania e saj mjaft e suksesshme e kozmetikës është ende në biznes sot.

Marie Van Brittan Brown

Gjithashtu një banore e New York City, Marie Van Brittan Brown krijoi një version të hershëm të sistemit modern të sigurisë në shtëpi më shumë se një shekull më vonë. Ajo u ndje për shkak të nivelit të lartë të krimit në lagjen e saj, infermierja me kohë të plotë manipuloi një aparat fotografik me motor për të regjistruar hyrjen e saj në shtëpi, dhe për të projektuar imazhe në një monitor TV. Gjithashtu i përfshirë në konfigurimin e saj ishte një mikrofon i dyanshëm për të komunikuar me vizitorët pa hapur derën, si dhe një buton paniku për të njoftuar policinë për çdo emergjencë të mundshme në zhvillim. Pas regjistrimit për të patentuar sistemin e sigurisë së TV me qark të mbyllur në 1966, Brown mori miratimin e saj në dhjetor 1969.

Aleksandër Miles

Kushdo që ka hipur në ashensorë modernë duhet të falënderojë Alexander Miles për dyert automatike. Para patentës së dizajnit të tij 1867, njerëzve iu desh të hapnin dhe mbyllnin manualisht dy grupe të dyerve kur hynin dhe dilnin nga ashensori.

Miles krijoi një mekanizëm që detyroi të dy dyert e ashensorit të mbyllen njëkohësisht, duke parandaluar kështu aksidente të rrezikshme.

Dr Patricia Bath

Një vizionare e vërtetë, Dr. Patricia Bath u bë e para femër mjeke afrikano-amerikan që mori një patentë mjekësore kur shpiku një pajisje për trajtimin e kataraktit me laser në 1986. (Bath ishte gjithashtu afrikano-amerikania e parë që përfundoi një rezidencë në oftalmologji). Bashkëthemeluesja e Institutit Amerikan për Parandalimin e Verbërisë patentoi shpikjen e saj në 1988.

Sarah Boone

Në 1892, Sarah Boone patentoi një përmirësim të dizajnit në dërrasën e hekurosjes McCoy. Vendorja e Karolinës së Veriut shkroi në aplikacionin e saj se qëllimi i shpikjes së saj ishte “të prodhonte një pajisje të lirë, të thjeshtë, të përshtatshme dhe shumë efektive, veçanërisht e përshtatur për t’u përdorur në hekurosjen e mëngëve dhe trupave të grave”

Frederick McKinley Jones

Para se Frederick McKinley Jones të zhvillonte pajisjet automatike të ftohjes të përdorura në kamionë me ngarkesa të gjata që transportonin prishet në fund të viteve 1940, mënyra e vetme për ta mbajtur ushqimin të ftohtë gjatë rrugës për në cakun e dorëzimit ishte duke përdorur akull. Falë shpikjes së tij, dyqanet ushqimore ishin në gjendje të blinin dhe shisnin produkte (shumë prej të cilave me siguri i blini rregullisht) nga distanca të largëta pa rrezikun e prishjes së tyre gjatë transportit. Teknologjia e Jones u përdor gjithashtu për të transportuar gjak gjatë Luftës së Dytë Botërore. \biography.com