Sytë: Gjashtë këshilla të vlefshme për shikim të fortë në çdo moshë - Gazeta Express
string(66) "syte-gjashte-keshilla-te-vlefshme-per-shikim-te-forte-ne-cdo-moshe"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/05/2024 20:38

Sytë: Gjashtë këshilla të vlefshme për shikim të fortë në çdo moshë

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/05/2024 20:38

Ndriçimi në shtëpi fillon të jetë i pamjaftueshëm, leximi duket si një punë e përditshme dhe përshtatja e ngjyrave të rrobave më e vështirë se kurrë. Mësoni rreth simptomave të shikimit të ulët dhe mënyrave për ta parandaluar atë me një udhëzues ekspert nga Universiteti i Kentakit.

Një mini udhëzues për mbrojtjen e syve dhe çfarë mund të fshehë shikimi i keq është ndarë nga një grup ekspertësh nga Universiteti i Kentakit në SHBA.

Lexo Edhe:

Udhëzimet i drejtohen të gjithë popullatës pasi shikimi i reduktuar, pra shikimi i dëmtuar që nuk korrigjohet me syze, lentet e kontaktit, kirurgji ose mjekim, mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave, por veçanërisht të moshuarit.

Shenjat identifikuese

Personi me dëmtim të pakthyeshëm të shikimit:

– nuk njeh fytyrat e familjes apo miqve

– ka vështirësi në lexim, gatim, qepje ose punë të tjera shtëpiake

– e ka të vështirë të përputhet me ngjyrat me rrobat e tij

– ai ka nevojë për më shumë dritë ose ndriçimi fillon të duket më i ulët se zakonisht

– nuk mund të lexojë targat ose emrat e dyqaneve;

Në rast se ndonjë nga sa më sipër vazhdon pavarësisht përdorimit të syzeve ose lenteve të kontaktit , rreziku i ndonjë sëmundjeje të syrit ose shikimi i zvogëluar është shumë i mundshëm. Një shkak i zakonshëm i uljes së shikimit tek njerëzit e moshës 55 vjeç e lart është degjenerimi makular i lidhur me moshën , një gjendje e syve që turbullon shikimin qendror duke dëmtuar retinën. Vdekja e qelizave në retinë shpesh çon në humbje të pakthyeshme të shikimit.

Këshilla për të reduktuar rrezikun

Ekspertët rekomandojnë:

– ushtrime të rregullta

– mbajtjen e presionit të gjakut dhe kolesterolit në nivele të shëndetshme

– ndaloni pirjen e duhanit

– diete e shëndetshme

– syze dielli gjatë aktiviteteve të ditës

– përdorimi dhe ruajtja e duhur e lenteve.

Sëmundje të rënda të syve

Përveç degjenerimit makular, kushte të tjera që dëmtojnë shikimin janë glaukoma, katarakti dhe retinopatia diabetike. Këtu janë simptomat:

– Glaukoma: Dhimbje të forta të syve, nauze dhe të vjella, skuqje, dhimbje koke, ndjeshmëri rreth syve, rrahje ylberi rreth dritave, shikim të paqartë.

– Katarakte: Shikim i paqartë, ngjyra të zbehura, shikim i dobët gjatë natës, unaza rreth dritave dhe diplopi.

– Retinopatia diabetike: Shikim i shtrembëruar, verbëri ngjyrash, verbëri natën, njolla të vogla të errëta (miopi ose nistagmus) ose vija në shikim dhe vështirësi në lexim ose shikim të objekteve të largëta.

– Degjenerimi makular: Pamje e paqartë, vështirësi në njohjen e fytyrave të njohura, pika të verbëra në fushën vizuale, humbje e shikimit qendror.

Nëse shikimi fillon të bjerë duke i bërë të vështira aktivitetet e përditshme si leximi, rekomandohet përdorimi i shkronjave më të mëdha, përmirësimi i ndriçimit në shtëpi ose zyrë dhe përdorimi i ndriçimit me kontrast të lartë kur lexoni dhe shkruani.

Nëse simptomat janë shqetësuese, konsultohuni me një okulist. Një mënyrë e shkëlqyer për të ruajtur shëndetin e syve, përfundojnë udhëzimet, janë ekzaminimet vjetore të syve . Kështu, diagnoza e hershme e sëmundjeve të syrit është shumë më e mundshme.