Suzana suedeze e Aziz Mustafës sheh dritën e botimit - Gazeta Express

Suzana suedeze e Aziz Mustafës sheh dritën e botimit

Gazeta Express

02/07/2020 10:47

Duke kombinuar shkencën me artin, proza e Mustafës, ashtu si një lloj parfumi i veçantë brenda romanit që personazhet i tërheq për hunde, na tërheq për hunde edhe neve dhe e bëjnë një prozë të këndshme dhe të lehtë për lexim

Specialisti i otorinolaringologjisë, Aziz Mustafa, pas disa librave me poezi dhe tregime botuar vite më parë, këto ditë ka botuar romanin e parë “Mos e harro Japoninë, Suzanë”. Kjo prozë, ka veçuar botuesi, është nisur në Japoni, në kullën a kështjellën Aizuvashamatzu, kurse është bitisur në kohën e pandemisë Covid-19, në banesën e autorit përballë Teatrit të Qytetit në Gjilan. “Të priturat dhe të papriturat e saj vlojnë nga dramat dhe nga tragjeditë e personazheve të cilët, me kujtimet që kanë shkruar në ditar ndër vite, të rrëqethin me natyrshmërinë dhe me befasitë e situatave nga jeta e tyre. Askush në këtë roman nuk është i sigurt për asgjë. Sot je, nesër nuk je. Vdekja shfaqet papritur, karshi saj edhe pikëllimi. Fatet e njerëzve të rinj e të vjetër parakalojnë para nesh sikurse gardat e nderit të ushtrive në ditë nderimi dhe ditë festimi, të cilave duhet t’u kushtojmë vëmendje”, ka shkruar për librin shtëpia botuese “Armagedoni”.

Ndërkaq recensenti i librit, kritiku Imer Topanica, ka shprehur mendimin se, “Aziz Mustafa, me profesion të parë mjek, por me dell të veçantë poeti e prozatori, nuk i është paraqitur lexuesit shqiptar sa kanë vlerë veprat e tij në këto dy gjini. Njohuritë i tij për shkenca dhe për arte janë të pafundme dhe janë të paraqitura edhe në këtë vepër në mënyrë mjaft artistike. Duke kombinuar shkencën me artin, proza e tij, ashtu si një lloj parfumi i veçantë brenda romanit që personazhet i tërheq për hunde, na tërheq për hunde edhe neve dhe e bëjnë një prozë të këndshme dhe të lehtë për lexim. Prandaj, shpresoj shumë se me këtë prozë dhe me këtë botues emri i tij dhe vepra e tij do ta zënë vendin që e meritojnë në letërsinë shqipe”.

Librin nga e premtja e gjeni në librarinë “Dukagjini” dhe “Artini” në Prishtinë, gjatë javës së ardhshme edhe në qytetin e Gjilanit, të Ferizajt, të Prizrenit, të Pejës, të Gjakovës, të Mitrovicës etj.

Shënime për autorin

Aziz Mustafa (1967) është nga Malisheva e Gjilanit. Është specialist i otorinolaringologjisë dhe shkrimtar. Nga fusha e gjerë e shkencës së mjekësisë e nga fusha e ngushtë e lëmit të otorinolaringologjisë ka publikuar dhjetëra punime në revista shkencore botërore. Kurrë s’i është ndarë as leximit e as shkrimit të letërsisë. Ka botuar tre libra me poezi dhe një libër me tregime. Këtë herë, këtë roman. Tjetrin e ka të gatshëm. Jeton dhe punon në Gjilan dhe në Prishtinë.