Studimi: Të shikuarit TV me fëmijën mund të ndihmojë zhvillimin e tij njohës - Gazeta Express
string(75) "studimi-te-shikuarit-tv-me-femijen-mund-te-ndihmoje-zhvillimin-e-tij-njohes"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

23/09/2022 22:45

Studimi: Të shikuarit TV me fëmijën mund të ndihmojë zhvillimin e tij njohës

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

23/09/2022 22:45

Fëmijët e vegjël mund të marrin një nxitje zhvillimi duke parë TV me një të rritur.

Një studim i ri thotë se shikimi i programeve të përshtatshme për moshën me një të rritur mund të jetë i dobishëm për zhvillimin e tyre njohës. Studimet kanë treguar se ekspozimi në televizion mund të jetë i dëmshëm për zhvillimin e gjuhës dhe funksionimin ekzekutiv, veçanërisht për foshnjat e vogla.

Por ky studim tregoi gjithashtu se koha para ekranit është më e dobishme për një fëmijë nëse një prind ose i rritur është i pranishëm, pasi ata mund të angazhohen me ta dhe të bëjnë pyetje.

Ndërsa lloji i duhur i përmbajtjes mund të bëjë më shumë mirë sesa dëm, studimi paralajmëron se shikimi i televizorit nuk duhet të zëvendësojë aktivitete të tjera mësimore.

“Shikimi i televizorit me fëmijën tuaj dhe shtjellimi dhe komentimi i asaj që shikohet mund të ndihmojë në përmirësimin e të kuptuarit të përmbajtjes, duke përforcuar të mësuarit e tyre gjatë programeve edukative.

Bashkëshikimi mund të kontribuojë gjithashtu në zhvillimin e aftësive të tyre të bisedës dhe u ofron fëmijëve një model për sjelljen e duhur të shikimit të televizionit.”, tha Dr Eszter Somogyi. /abcnews.al