Studimi i fundit thotë që presioni i ulët i gjakut shkakton sulm në tru - Gazeta Express

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/11/2021 22:04

Studimi i fundit thotë që presioni i ulët i gjakut shkakton sulm në tru

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/11/2021 22:04

Tashmë jeni të njohur me rastet që lidhin presionin e lartë të gjakut dhe goditjen në tru, që nganjëherë rrit shanset për vdekje. Megjithatë, një studim shkencor i kryer së fundmi vuri në dukje një lidhje midis presionit të ulët të gjakut dhe goditjes në tru.

Sipas këtij studimi shanset e rritura të goditjes janë zbuluar edhe te njerëzit me presion të ulët të gjakut, duke pozicionuar kështu hipertensionin dhe presionin e ulët të gjakut po aq përgjegjës për vdekjen nga goditja në tru.

Lexo Edhe:

Ajo që vjen si zbulim është fakti që ata me presion më të ulët të gjakut kishin vdekshmërinë maksimale. Kjo u vu re veçanërisht te njerëzit me të paktën një sëmundje shoqëruese të pirjes së duhanit, sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit ose demencës, transmeton Klankosova.tv

10 për qind e pacientëve me goditje në tru me një histori mjekësore të presionit të ulët të gjakut ishin të prirë ndaj vdekshmërisë me rrezik të lartë siç u komunikua nga Hugo J. Aparicio, MD, MPH, asistent profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Bostonit.

Brenda 18 muajve të mëparshëm para goditjes në tru, 30 mijë pacientë veteranë që pësuan goditjen e parë ishemike shfaqën matje të presionit të gjakut ambulator, d.m.th. presion mesatar të ulët të gjakut. Gjithashtu u vu re se rreziku më i lartë i vdekjes kishte te pacientët që pinin duhan, kishin demencë ose kancer ose probleme kardiake.

Deri më tani, megjithëse ka pasur protokolle për trajtimin e presionit të lartë të gjakut pas goditjes në tru, nuk janë përcaktuar udhëzime për kohën e trajtimit. Udhëzimet kombëtare gjithashtu nuk thonë se çfarë duhet bërë në pacientët që shfaqin presion normal, të ulët ose lehtësisht të ngritur të presionit të gjakut.